Lassa virüsü vakası: Gözlerde ve kulaklarda kanamaya neden oluyor

Fransa'nın Paris bölgesinde yakın zamanda yurt dışından dönen bir asker olduğu belirlenen hastaya Lassa ateşi teşhisi konuldu.

Hastanın Saint-Mandé’deki Bégin askeri hastanesinde tedavi gördüğü açıklandı.

Virüs birçok Batı Afrika ülkesinde endemik hale gelirken, insanların genellikle böcek idrarı veya dışkısıyla kaplı yiyeceklere veya eşyalara maruz kaldıklarında bulaştığı bilgisi paylaşıldı.

Lassa virüsü, gözlerden, kulaklardan ve ağızdan kanamaya neden olan akut viral hemorajik bir hastalık olarak biliniyor. Kemirgenlerden insanlara bulaşan ve insanların da birbirlerine aktarabildiği virüs, Ebola ile aynı aileden geliyor.

Virüsün Gana, Gine, Liberya gibi bir dizi Batı Afrika ülkesinde endemik hale geldiği açıklanırken, son birkaç yılda, Afrika’dan Avrupa’ya ve ABD’ye dönen birçok yolcunun Lassa’ya yakalandığı görüldü, ancak bu kişiler hastalığı başkalarına yaymadan tedaviye alındı.

İngiltere’de 2022 yılında Batı Afrika’dan Bedfordshire’a dönen bir ailede yeni doğmuş bir bebeğin trajik bir şekilde virüsten ölmesinin ardından üç vaka daha bildirildi.

Virüs, Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın veya pandemik potansiyeli olan kötü şöhretli patojenler listesinde yer alıyor.

Ağır vakalarda iç kanamanın yanı sıra nefes alma sorunları, yüz şişmesi, göğüs ağrısı ve şoka da yol açan virüsün her yıl 200 binden fazla kişiye bulaştığı ve binlerce kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi