BM diplomatı iki lideri uluslararası toplumdan gelen desteğe bakıp ilerlemeye çağırdı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin kişisel elçisi Maria Angela Holguin Cuellar, iki lideri sivil toplumu dinlemeye ve ileriye yönelik adımlar atmaya çağırdı.

Bugün Kıbrıs

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin kişisel elçisi Maria Angela Holguin Cuellar üçüncü tur görüşmeleri kapsamında bu sabah Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodoulidis ile ilk görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamalarda ilerlemenin gerekliliğini vurguladı. Bunun kendi hedefi olduğunu ve bunun üzerinde çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Houlgin, Washington, Moskova ve Avrupa ziyaretlerinin ardından iki lidere, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması konusunda uluslararası toplumun desteğini ilettiğini söyledi.

Son olarak iki lideri uluslararası toplumdan gelen bu desteğe bakıp ilerlemeye çağırdı.

Holguin Hristodoulidis ile görüşmesinin ardından kuzeye geçerek Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar ile görüştü. Tatar-Holguin görüşmesi saat 12.00’da Cumhurbaşkanlığında başladı. Holgiun ve heyetini, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil karşıladı.
Görüşmede Holguin’e danışmanı Patti Londono eşlik ediyor.

TATAR AÇIKLAMA YAPTI
Ersin Tatar, görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Tatar, Holguin ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptıklarını belirterek, görüşmede Holguin’e görev yetkilerini ve Kıbrıs Türk tarafının görev yetkilerine verdiği onayın özünü yeniden hatırlattığını ifade etti.Tatar, Holguin’in Genel Sekreter tarafından 5 Ocak’ta 6 ay süreyle iki taraf arasında yeni ve resmi bir sürece geçilebilmesi için ortak zemin olup olmadığını araştırmak amacıyla görevlendirildiğini anımsatarak, “meseleyi başka yerlere çekip ‘liderleri buluşturalım, liderlerle bir diyalog oluşturalım’ şeklindeki baskılara asla müsaade etmeyeceğini” söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının, üç buçuk yıl önce, Cenevre’de ortaya koyduğu yeni siyasetin devam ettiğini, Türkiye’nin bu siyasete tam destek verdiğini belirten Tatar, Gambiya’ya birlikte gittiği Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptıkları değerlendirmede Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının kabul edilmesi ile ancak müzakerelerin başlayabileceği konusundaki tutumlarında ısrarcı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını yinelediklerini söyledi.

Tatar, bugünkü görüşmede Holguin’e Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi ile ancak müzakere masasına geçilebileceği yönündeki tutumunu bir kez daha ifade ettiğini belirtti. Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının kabul edilmesi gerektiğini yineleyen Tatar, Kıbrıs Türk halkının da egemen eşit bir halk olarak bu mücadeleyi vermekte olduğunu vurguladı.

Tatar, “Bazı sivil toplum örgütleri kendilerine göre gidip bir şeyler söylüyorlar ama bu onları bağlar” diyerek, “Bizi bağlayan devletimizdir, alınan kararlardır, halkımızın mücadelesidir, Anadolu ile Türkiye ile olan ilişkilerimizdir” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının siyasetin arkasında durmaya devam edeceğini, bunu Holguin’e yeniden ifade ettiğini söyleyen Tatar, “Kendisi de bizi gayet iyi anlamıştır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi