Kombos: “Siyasi eşitlik ilkesine kesintisiz bir şekilde bağlıyız”

Güneyin Dışişleri Bakanı Kombos, adadaki çözüm için kararlılığını vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, adanın geleceği ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde siyasi eşitlik temelinde iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyon vizyonuna olan sarsılmaz bağlılıklarını ifade etti. Kombos’un bu açıklamaları, Yunan gazetesi Ta Nea’da yayınlanan bir röportajda yer aldı.

Kombos, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin yakında yapacağı ziyarete ve ada üzerindeki iki toplum arasındaki derin anlaşmazlıklara da değindi. Kombos, “Crans-Montana’daki müzakerelerde ulaştığımız noktadan hareketle, iki kesimli ve iki toplumlu federasyon ile siyasi eşitlik ilkesine BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kesintisiz bir şekilde bağlıyız” dedi ve “diğer tarafın bu çerçevenin dışında kaldığını” belirtti.

Avrupa Konseyi’nin son kararlarının ardından AB-Türkiye ilişkilerinin özellikle önem kazandığını belirten Kombos, Türkiye’nin bu ilişkileri geliştirmenin kendi çıkarına olduğunu anladığını ve Kıbrıs’ın bu yönde adımlar attığını söyledi. Kombos, “Beklentilerin büyük bir açılım yönünde olduğunu ve bu açılımın zaten gerçekleştiğini, olumlu gelişmelerin diğer taraftan gelmesini beklediklerini” ifade etti.

Kıbrıs’ın Gazze’ye yönelik Amalthea insani yardım projesine değinen Kombos, bu girişimin ülke için çok önemli olduğunu ve Kıbrıs’ın bölgeler arası köprü ve AB ile istikrarın direği rolünü vurguladığını belirtti.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in Avrupa Komisyonu Başkanı ile birlikte Lübnan’a gerçekleştirdiği ziyarette Suriyeli mültecilerin akını konusuna değinen Kombos, AB’nin dikkatini bu soruna çekmek için çaba gösterdiklerini ve amaçlarının AB’nin Beyrut’a destek sağlaması olduğunu söyledi. Ayrıca, Kıbrıs’ın artan göç baskısı nedeniyle bir güvenlik ağı oluşturma ihtiyacı olduğunu ekledi.

Lefkoşa ve Atina arasındaki ilişkilerin “koordinasyon, diyalog ve dürüstlük” üzerine kurulu olduğunu belirten Kombos, iki tarafın sürekli iletişimde olduğunu ve çözüm bulma konusunda ortak bir isteklilik gösterdiğini ifade etti.

Son olarak, Kosova’daki durumun Kıbrıs sorunuyla doğrudan ilişkili olup olmadığı sorusuna Kombos, her iki durumun farklı olduğunu belirterek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ayrılıkçı hareketlere karşı tutumunu geçen yıl Bakanlar Komitesi’nde belirlediğini ve bu konuda karşı oy kullandığını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi