Kıbrıs için kritik hafta yaklaşıyor

Hristodulidis olumlu bir mesajın Türkiye'ye iletildiğini ve bu mesajın somut ilerlemeye dönüşmesinin Türkiye'nin elinde olduğunu ifade etti.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in adaya dönüşünü takip edecek olan haftanın, Kıbrıs sorununun çözümü için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Güney basınındaki haberlere göre Paskalya kutlamaları kapsamında ‘Tassos Markou’ askeri kampını ziyaretinde konuşan Hristodulidis, Holguin’in Almanya, Fransa ve Brüksel ziyaretlerini tamamladıktan sonra Kıbrıs’a geleceğini ve bu ziyaretin önümüzdeki hafta gerçekleşeceğinin altını çizdi.

Rum lider, Holguin’in ziyaretinin müzakerelerin yeniden başlamasına zemin hazırlayacak koşulları oluşturmasını umduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz hakları iddiaları konusunda revizyonist yaklaşımları ve Atina ile bu konuda yürütülebilecek farklı bir strateji olup olmadığına ilişkin sorulara yanıt veren Hristodulidis, Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde etkinliğini artırma çabalarının, özellikle eğitim alanında, yeni olmadığını vurguladı.

Ayrıca, Kıbrıslı Türk öğretmenlerin Türkiye’nin girişimlerine karşı direnç gösterdiğine dikkat çekti.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in kısa süre içinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğini belirten Hristodulidis, bu durumun Lefkoşa ile Atina arasındaki süregelen iletişimin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Hristodulidis, Yunanistan ve Kıbrıs’ın bölgede güvenlik ve istikrarın temel direği olarak pozisyonlarını sürekli vurguladıklarını belirterek her türlü farklılığı diplomasi ve diyalog yoluyla çözmeye hazır olduklarını ve Türkiye’den yapıcı bir yanıt beklediklerini dile getirdi.

Hristodulidis olumlu bir mesajın Türkiye’ye iletildiğini ve bu mesajın somut ilerlemeye dönüşmesinin Türkiye’nin elinde olduğunu ifade etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in Holguin’e bu olumlu mesajı iletip iletilmediği sorusuna ise Hristodulidis olumlu yanıt verdi.

Son olarak Hristodulidis, önümüzdeki haftaya hazır olduklarını ve tüm koşulların müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacağını umduğunu sözlerine ekledi.

AKEL

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi