Şahali: “Kıbrıslı Türklerin yurtsuzlaşma korkusu giderilmeli”

Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Erkut Şahali Meclis'te yaptığı konuşmada, yabancıların mülk edinmesine ilişkin yapılacak olan düzenlenmelerin Kıbrıslı Türklerin çıkarları doğrultusunda olması gerektiğinin altını çizdi.

Meclis Genel Kurulunda bugün gazetemizin manşetinde yer alan yabancıların mülk edinmesine ilişkin yasa düzenlemelerinin komite çalışmaları konuşuldu. Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Erkut Şahali konuyla ilgili düzenlemelerin Kıbrıslı Türklerin çıkarları doğrultusunda yapılması gerektiğinin altını çizdi. İçişleri Bakanı Dursun Oğuz ise Şahali’ye verdiği yanıtta, ana muhalefetle işbirliği içinde çalışacaklarını söyledi.

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanlığı’nın Genel Kurul çalışması sırasında komite çalışması yapmalarına olanak sağlanmasına ilişkin tezkerenin okunmasının ardından söz alan Şahali, Komitenin çalışmasına onay vereceklerini ifade etti. Ülkedeki mülk edinme rejiminin kaygı sebebi olduğunu dile getiren Şahali, yasada, KKTC halkının menfaatlerinin korunmasının her şeyden önce olması gerektiğini kaydetti. Özellikle yabancıların mülk edinmesine ilişkin düzenlemeleri Kıbrıslı Türklerin huzuru, güvenliği ve refahı doğrultusunda ele aldıklarını ve komite çalışmalarına da bu çerçevede katkı sağlayacaklarının altını çizen Şahali, “kendi insanımızın bu ülkede mülksüzleşmesi, mülk satın alamayacak, satın aldığı mülkü elinde tutamayacak hale gelmesi aynı zamanda yurtsuzlaşma anlamına gelir” dedi.

Şahali, hükümetin de samimiyetle iş birliği yaptıklarını farkına varmasını temenni ederek, Kıbrıs Türk insanının “yurtsuzlaşma” korkusunun ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Şahali, yasanın Meclis’te oy birliğiyle geçmesini beklediklerini dile getirdi.

ANA MUHALEFETLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, hükümet olarak yasayı hazırlarken Başbakanlıktaki Ünal Üstel’in ana muhalefetle görüşüleceğini söylediğine işaret ederek, sektörlerin de görüşlerini aldıklarını ifade etti.

Bazı çevreler tarafından yasanın itibarsızlaşmaya çalışıldığını iddia eden Oğuz, böyle bir yasaya ülkenin ihtiyacı olduğunu kaydetti. Ülkedeki sektörleri de düşünmek zorunda olduklarını kaydeden Oğuz, halkın önündeki engeller ve zor şartlar için aynı gaileleri paylaştıklarını söyledi.

Sosyal Konut projesine de değinen Bakan Oğuz, Sosyal Konut fonunda biriken parayla daha uygun fiyata vatandaşın konuta erişiminin sağlanacağını belirtti.
Ülkenin son beş yıldır konutta çekim merkezi haline geldiğini ifade eden Oğuz, “Ülkenin yaşanabilirliği öncelikle kendi insanımız için devam etmeli” dedi. Oğuz, oy birliğiyle yasanın geçirilmesini diledi.

Tezkere oy birliğiyle kabul edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi