Muhalefet sahte diploma meselesini sordu, Çavuşoğlu “soruşturma devam ediyor” dedi

Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekilleri sahte diploma meselesinin kapandığı yönündeki iddiaları sordu, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, soruşturmanın tamamlanarak, temiz bir sayfanın açılmasını istediklerini kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Fide Kürşat, Meclis’te yaptığı “Yolsuzluk, Yokluk ve Yokoluş Sarmalında 1 Mayıs” konulu güncel konuşmasında, yarın 1 Mayıs olduğunu hatırlatarak, hak mücadelesini selamladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2023 raporuna değinen Kürşat, raporun suç duyurusu niteliğinde olduğunu kaydetti. “Rapora göre dünyadaki yerimiz 140’ncı sırada…” diyen Kürşat, rapor hazırlanırken sahte diploma soruşturmasının başlamadığına dikkat çekti. Kürşat, 1 Mayıs’ın bunların gölgesinde kutlanacağını ifade etti.

“Emek ve emekçi toplumun direğidir… Emekçiler toplumun bel kemiğidir” diyen Kürşat, emekçinin hakkının göz ardı edildiğini ve sosyal adaletin zedelendiğini belirtti.

Son yıllarda insan kaçakçılığı boyutunda ülkeye işçi getirildiğini dile getiren Kürşat, kaçak işçi çalıştıranlara caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Ülkedeki iş kazalarına işaret eden Kürşat, “Hiçbir iş, insan hayatından ve sağlığından önemli değildir” dedi.

Emekçinin hak ettiği değeri görmesi için elden gelenin yapılması gerektiğini ifade eden Kürşat, tam tersinin yapıldığını anlatarak, hükümete eleştirilerde bulundu. Hükümetin adaletsiz politikalarının, 1 Mayıs’ın anlamını gölgelediğini dile getiren Kürşat, gelir dağılımında adaletsizlik olduğunu söyledi.

SILA USAR İNCİRLİ: “MESELE TOPYEKÛN HÜKÜMETİN MESELESİDİR”
Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, “Diploma Soruşturmasında Son Durum Nedir?” konulu güncel konuşmasında, bu meselenin topyekûn hükümetin meselesi olduğunu ifade ederek, iki ay geçmesine rağmen ciddi bir adım atılmadığını söyledi.

Yeni atanan YÖDAK Başkanı’nın komitede çok önemli bilgiler verdiğini dile getiren İncirli, “Bizim ihtiyacımız olan şey skandalın nedeninin ortaya çıkarılması” dedi. Hedef şaşırtılmaya çalışıldığını kaydeden İncirli, “Biz şu anda sizin samimiyetinize inanmıyoruz” dedi. İncirli, her bir bakanlığın bu konuda araştırma yapıp, kamuoyunun önüne koyması gerektiğini belirtti.

Diplomalar iptal edilmediği sürece yaraların üzerine merhem sürülemeyeceğini ifade eden İncirli, diploma skandalı meselesinin üzerinin örtüldüğünü her gün gördüklerini belirtti. Diplomaları tedavüle süren kamu çalışanlarının ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden İncirli, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği’nin bir diploma hakkında YÖDAK’a başvurduğuna dikkat çekerek, yapılması gerekenin bu olduğunu vurguladı. Sıla Usar İncirli, Yatay Geçiş Tüzüğü’nün de bir an önce hayata geçmesi gerektiğini kaydetti.

İncirli, yarın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olduğuna işaret ederek, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya dileğiyle konuşmasını tamamladı.

ÇAVUŞOĞLU: “HER BİR BAKANLIK KENDİ İÇERİSİNDE BU ARAŞTIRMAYI YAPMALI”
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise söz alarak, muhalefet vekillerine yanıt verdi.

Eğitim kurumlarıyla ilgili 2021 yılından sonra çok ciddi bir talep olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Eğitim kurumlarının amacı eğitim vermektir. İkamet pazarlamak değildir” dedi ve bu istismarın önüne hükümet tarafından geçildiğini kaydetti.

Sahte diploma soruşturmasıyla ilgili iddialara da yanıt veren Çavuşoğlu, “sulandırma eleştirisine” katılmadığını ifade ederek, sürekli tutuklamaların yapıldığına dikkat çekti. Soruşturmaları durdurma gibi bir tavırlarının olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, soruşturmanın tamamlanarak, temiz bir sayfanın açılmasını istediklerini kaydetti.

“Herhangi bir adım atılmadı” söyleminin devam eden tutuklamalarla çeliştiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, her bir bakanlığın kendi içerisinde bu araştırmayı yapması gerektiğine katıldığını belirterek, Bakanlık nezdinde öğretmenlerin aldığı belgelerin tespiti ve nasıl alındığıyla ilgili çalışmaları olduğunu vurguladı.

Söz konusu üniversiteden mezun olan her bir bireyin sahte diploma aldığı algısının da doğru olmadığını belirten Milli Bakanı Çavuşoğlu, “Genelleme doğru değildir” dedi. Kamu görevlileriyle ilgili söz konusu üniversiteden mezun olan insanların evraklarının talep edilebileceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Öğretmenlerle ilgili kısmı bizzat ben kendim araştırıyorum” dedi.

“CEZA ALMASI GEREKEN ALACAK, İŞTEN ÇIKMASI GEREKEN ÇIKACAK, TERFİSİ GERİ DÖNMESİ GEREKEN DÖNECEK”
Kademe ilerlemesi, terfi almış olanlar varsa bu kişilerin mahkeme nezdinde hak ettikleri cezayı almaları konusunda mutabık olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Ceza alması gereken alacak, işten çıkması gereken varsa işten çıkacak, terfisi geri dönmesi gereken varsa dönecek” dedi. Bakan Çavuşoğlu, hata yapmamak adına dikkatli ve az konuşarak ilerlediklerini belirterek, ortaya çıktıktan sonra kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi.

CTP Milletvekili Sami Özuslu’nun ön açma izinleriyle ilgili yerinden sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, Mesarya Üniversitesi’nin Savcılık görüşü geldiğini ve iptal yazısını yazdıklarını belirterek, diğer açma ön izni olan üniversitelerin dosyalarının Savcılıkta olduğunu kaydetti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi