Lefkoşa bienale kavuşuyor

ARKHE, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin desteği, Vedat Kaner Vakfı'nın ana sponsorluğunda ve Pasha Group ile Türk Hava Yolları'nın sponsorluğunda "Eklektik Manifest - Lefkoşa Bienali'ne Giriş" adlı projeyi hayata geçiriyor.

Proje, 11 Mayıs 2024’te başlayacak ve 22 Haziran 2024’e kadar sürecek. “Eklektik Manifest – Lefkoşa Bienali’ne Giriş” projesinin basın lansmanı bugün Grand Pasha Otel’de yapıldı. Etkinlikte Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Arkhe Direktörü Halil Duranay, Vedat Kaner Vakfı Başkanı Kaan Kaner, Pasha Group Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Bilgiç ve Türk Hava Yolları Kıbrıs Müdürü Pınar Ayvaz Arıkan birer konuşma yaptılar.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa ve Kıbrıs için son derece önemli bir kültür ve sanat olayının tanıtımını yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. On yıl önce sanata yönelik vizyonlarını ifade ederek, kamusal alanların sanat performanslarıyla buluşmasını sağlamak için hedefler koyduklarını ve şimdi ise Arkhe ve Eklektik Manifest ile yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi. Harmancı, Eklektik Manifest’in Lefkoşa’da bir Bienal düzenlemenin ilk adımlarından biri olduğunu vurguladı. Şehrin belleğinde iz bırakmayı hedefleyen Arkhe’nin, Eklektik Manifest ile kültür-sanat mevsimini başlatacağını ve Mayıs ayında Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin perdelerini açacağını duyurdu. Ayrıca, diaspora ile Lefkoşa ve Kıbrıs’ın bağının güçlendirilmesinin Bienal için önemli olduğunu belirtti.

Vedat Kaner Vakfı Başkanı Kaan Kaner, projenin parçası olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını aktararak, vakfın 1997 yılında kurulduğunu ve birçok projeye imza attıklarını söyledi. Kaner, özellikle son üç yıldır eğitim, spor ve sanata destek verdiklerini ve Arkhe ile iş birliğinin diaspora teması ile başladığını ifade etti.

Türk Hava Yolları Kıbrıs Müdürü Pınar Ayvaz Arıkan, projeye ilk andan itibaren heyecan duyduğunu ve Kıbrıs turizminin çeşitlenmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Bienallerin şehirler için önemine dikkat çekti ve Türk Hava Yolları olarak Eklektik Manifest’te yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Pasha Group Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Bilgiç, projenin kendilerine heyecan verdiğini ve sponsor olarak yer almaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

Arkhe Direktörü Halil Duranay da, 11 Mayıs’tan 22 Haziran’a kadar sürecek olan Eklektik Manifest projesini heyecanla hayata geçirdiklerini belirtti. Projenin Diaspora ana teması ve bu temayı destekleyen iki yan seksiyonla Lefkoşa ve ülkeyle buluştuğunu açıkladı. Duranay, projenin 20 sanatçı, 6 istasyon, 8 sergi, 7 performans ve 5 panel içereceğini ve sanatçıların aynı zamanda 2025 Bienali için heyet oluşturacaklarını ifade etti. Duranay, ayrıca 2024 Arşiv Seksiyonunda Kadir Kaba’nın “Seyyarlardan Fotoğrafhanelere Kıbrıs’ta Fotoğrafın Bir Asrı” sergisinin ve Hikmet Uluçam Koleksiyonu’ndan seçilmiş Filistine destek temalı afiş sergisinin yer alacağını belirtti. Bennu Yıldırımlar’ın “Turuncu” performansının da bu bağlamda sergileneceğini söyledi.

Ars Memorativa seksiyonunda ise 22/11 Performans Grubu’nun Sevim Burak eserlerine odaklanan çeşitli performansları gerçekleştirileceğini açıkladı. Eklektik Manifest kapsamında Myrrha Trio’nun “Myrrha Efsanesi” performansı ve Mehmet Yaşın’ın ilk kitabının 40. yıl dönümüne özel bir etkinlik de düzenlenecek.

Duranay, sergi ve performansların yanı sıra, 7 hafta boyunca Eklektik Manifest sanatçılarının ve farklı sanatçı, yazar ve akademisyenlerin katılımıyla panellerin düzenleneceğini de belirtti. Nick Cave’nin romanından uyarlanan “Keşke Bir Masa Etrafında Oturabilseydik” başlıklı performansın Emre Olcay tarafından projenin kapanışında sahneleneceğini söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi