Çin: Hamas’la El Fetih uzlaşma yolunda mesafe katediyor

Çin, Pekin'de görüşen Filistinli rakip gruplar Hamas ve El Fetih'in uzlaşma yolunda "cesaret verici ilerleme" kaydettiğini duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, iki grubun temsilcilerinin Çin tarafından davet edildiğini ve “Filistin uzlaşmasını teşvik etme konusunda derinlemesine ve samimi bir diyalog kurmak için yakın zamanda Pekin’e geldiklerini” söyledi.

Lin, temsilcilerin “birçok spesifik konu üzerinde tartıştıklarını ve cesaret verici ilerleme kaydettiklerini” vurguladı.

Lin daha fazla detay vermese de Pekin’deki toplantı, Çin’in kendisini Orta Doğu’da ABD ve Batılı ülkelere alternatif bir arabulucu olarak konumlandırmaya yönelik son girişimi oldu.

Hamas, İsrail’in güneyine 7 Ekim’de düzenlediği saldırılardan bu yana Gazze’de İsrail tarafından kuşatma altında.

El Fetih’in Batı Şeria’daki yönetimi ise İsrail’in genişlemeci politikaları, sıkıntılı ekonomi ve yaygın yolsuzluk suçlamaları nedeniyle baskı altında.

“Taraflar, Filistinlilerin dayanışma ve birliğini yakın bir tarihte sağlamak amacıyla bu diyalog sürecini sürdürme konusunda mutabakata vardı,” diyen Lin “Çin’in, Filistin halkının meşru ulusal haklarını geri kazanma konusundaki haklı davasına verdiği sağlam desteği son derece takdir ettiler, Çin tarafına Filistin’in iç birliğini güçlendirmeye yardımcı olma çabaları için teşekkür ettiler ve gelecekteki diyalog fikirleri üzerinde anlaşmaya vardılar,” ifadelerini kullandı.

Hamas 15 yılı aşkın bir süredir İsrail ile iki devletli uzlaşmayı kabul edebileceğini söylüyor ancak İsrail’i tanıyacağını veya ona karşı silahlı mücadeleden vazgeçeceğini söylemeyi reddediyordu.

Hamas ile Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın El Fetih grubu arasındaki ilişkiler uzun süredir gergin.

2006’da Hamas, meclis seçimlerini kazandıktan sonra Filistin Yönetimi ile birlik hükümeti kurma görüşmelerine başladı.

Müzakereler sırasında, şu anda Hamas’ın en üst düzey siyasi lideri olan İsmail Haniye, grubun “1967 çizgisine uygun bir Filistin devletini İsrail’i tannma değil ateşkes karşılığında desteklediğini” olduğunu söylemişti.

İki grup sonunda Hamas’ın da içinde olduğu birlik hükümetinin Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki barış anlaşmalarına “saygı göstereceği” üzerine uzlaşmaya vardı. Bu, Hamas’ın anlaşmaları kabul etmekten ve İsrail’i tanımaktan kaçınmasına olanak tanıyan bir formüldü.

İsrail ve ABD, birlik hükümetini tanımayı reddetti ve ekonomik yaptırımlar uyguladı. Hükümet, Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların ortasında hızla çöktü ve Hamas’ın 2007’de Gazze’yi ele geçirmesiyle sona erdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi