Yeşil Hat Tüzüğü’nün kabul edilişinin 20’inci yılı etkinliklerle kutlanacak

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs için Yeşil Hat Tüzüğü'nü kabul edişinin 20’inci yıldönümünü, bugün saat 16.00’da Ledra Palace ara bölgede başlayacak olan bir dizi etkinlikle kutlayacak.

Bugün Kıbrıs

Avrupa Komisyonu tarafından, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs için Yeşil Hat Tüzüğü’nü kabul edişinin 20’inci Yıldönümü sebebiyle yapılan açıklamada, sınırların kaldırılmasından bugüne karşılıklı geçişlerin 64 milyonu geçtiği vurgulanırken, Yeşil Hat ticaret hacminin ise 16 milyon Euro’ya yükseldiği kaydedildi.

Komisyon, Yeşil Hat Tüzüğü’nün kabul edişinin 20’inci yılını kutlamak için bugün saat 16.00’da bir de etkinlik düzenliyor. Ledra Palace ara bölgede gerçekleşecek etkinlikte birçok Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum yer alacak. “Trade Connecting People” ve “People Connecting People” başlıklı iki panelin yer alacağı etkinlikte iki toplumlu sokak basketbolu maçı da oynanacak.

Komisyonun, Yeşil Hat ticaretini daha da güçlendirmek amacıyla Nisan 2024’te Kıbrıslı Türk KOBİ’lerin Yeşil Hat ticaretine katılabilmelerine veya bu ticaretten en üst düzeyde fayda sağlayabilmelerine yönelik hibe desteği ve teknik yardım sağlayacak 4 milyon Euro bütçeli yeni bir destek programı başlattığına da dikkat çekilen açıklamada, bu proje sayesinde işletmelere AB standartlarına uyum sağlamaları konusunda yardımcı olunması amaçlandığı ifade edildi.

Avrupa Komisyonu Uyum ve Reformlardan sorumlu üyesi Elisa Ferreira da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“AB, serbest dolaşımı ve yeşil hat ticaretini teşvik etmesi, hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin her iki toplumun sunduğu faydalardan yararlanmalarını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda günlük etkileşimleri de artırıyor. Bu etkileşimler, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine giden yolu açma potansiyeline sahiptir. AB, yeniden birleşmeyi kolaylaştırma konusunda kararlıdır ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün 20 yıllık ömründe çok şey başarmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum.”

 

Komisyondan yapılan açıklama şu şekilde:

 

“Bugün AB’nin Kıbrıs için Yeşil Hat Tüzüğü’nü kabul edişinin 20. yıldönümü. Tüzük, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’taki ‘Yeşil Hattı’ ve Birleşmiş Milletler tarafından kontrol edilen ara bölgeyi geçmelerine olanak tanıyarak iki toplum arasında güvenin oluşturulmasına katkıda bulunmuş ve Kıbrıs’ın yeniden birleşme yolunu açmıştır.

Nisan 2004’te yürürlüğe girmesinden bu yana, Yeşil Hat her iki yönde 64 milyondan fazla kez geçilmiştir.

Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler Yeşil Hattı çeşitli nedenlerle geçmektedir: daha uygun fiyatlar ya da farklı ürün seçenekleri nedeniyle diğer toplumda alışveriş yapmak veya restoranlarda yemek yemek; kültürel anıtları ziyaret etmek veya farklı şehirleri görmek; ya da sadece arkadaşlarını ziyaret etmek için geçmektedir. Yeşil Hat üzerinden ticaret yapan işletmeler diğer toplumdan iş ortaklarıyla buluşmak için Yeşil Hattı geçmektedir. Ayrıca bazı Kıbrıslı Türkler hükümet kontrolündeki bölgelerde çalışmakta ve eğitim görmektedir.

Yeşil Hat, her iki toplumun da günlük yaşamlarını özgürce sürdürebilmeleri ve her iki toplumun da sunduğu pek çok avantajdan yararlanabilmeleri açısından kritik bir önem taşımaktadır.

Tüzük, AB mevzuatının askıya alındığı adanın kuzey kesiminden, AB’nin Tek Pazarının bir parçası olan ve Kıbrıs hükümetinin kontrolü altında bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarına yapılan ticareti düzenleyen kuralları da içermektedir. Komisyon’un Yeşil Hat ticaretini artırmaya yönelik çabaları, ticaret hacminin 2021 yılında 6,2 milyon Euro’dan 2023 yılında rekor bir düzey olan 16 milyon Euro’ya yükselmesine önemli ölçüde katkı sağlamıştır

Komisyon, Yeşil Hat ticaretini daha da güçlendirmek amacıyla Nisan 2024’te Kıbrıslı Türk KOBİ’lerin Yeşil Hat ticaretine katılabilmelerine veya bu ticaretten en üst düzeyde fayda sağlayabilmelerine yönelik hibe desteği ve teknik yardım sağlayacak 4 milyon Euro bütçeli yeni bir destek programı başlattı. Bu işletmelerin karşı karşıya kaldıkları zorluklardan biri ürünlerinin AB pazarında satışa sunulabilmesi için gerekli olan AB standartlarına uyum sağlamaktır. AB tarafından finanse edilen bu projeler, işletmelere AB standartlarına uyum sağlamaları konusunda yardımcı olacaktır.

Komisyon ayrıca Kasım 2023’te Lefkoşa’da, Yeşil Hat üzerinden ticaret yapmak isteyen Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üreticilere ve tüccarlara bilgi, tavsiye ve destek sağlamak üzere tasarlanan ‘Yeşil Hat Ticaretini ve İşletmeleri Destekleyen AB One Stop Shop Hizmet Noktasını’ açmıştır. 

 

KISA BİLGİ

Kıbrıs’ın tamamı AB’nin bir parçasıdır. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti’nin etkin kontrol uygulamadığı adanın kuzey kesiminde AB mevzuatı askıya alınmıştır. 1974’ten bu yana (‘Yeşil Hat’ olarak anılan) ateşkes hattı adanın iki kesimini birbirinden ayırmaktadır.

Yeşil Hat Tüzüğü Nisan 2004’te kabul edilmiştir. Bu tüzük, Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin etkin kontrolü dışında kalan ve AB müktesebatının askıya alındığı Kıbrıs Türk toplumundan, hükümetin etkin kontrolü altında olan ve müktesebatın uygulandığı bölgelere Yeşil Hat üzerinden geçen mallar, hizmetler ve kişiler için özel kurallar getirmektedir.

Tüzük, AB pazarına sunulan malların ilgili AB standartlarına uygunluğunu sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, insanların serbest dolaşımını sağlamayı da amaçlamaktadır.

AB, 2006 yılından bu yana Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yardımcı olmak amacıyla Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı kapsamındaki projelere 688 milyon Euro tahsis etmiştir.

Komisyon, Yeşil Hat Tüzüğü‘nün 20. yıldönümünü Kıbrıs’ın Lefkoşa şehrinde her iki toplumdan konukların katılacağı özel bir etkinlikle kutlayacak.”

Daha fazla bilgi için

Yeşil Hat Tüzüğü

Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasına ilişkin yıllık raporlar

Kıbrıs Türk Toplumuna yönelik AB Yardım Programı

Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Tüzüğünün uygulanmasına ilişkin yıllık raporlar

@ElisaFerreiraEC

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi