Dünyanın en büyük 3D yazıcısı ile mahalleler inşa etmek mümkün

İnşaat süresini ve işçiliği azaltabilecek bir ev yaratmak üzere dünyanın en büyük üç boyutlu (3D) yazıcısını geliştiren Amerikalı firma, kendi rekorunu kırarak mahalleler kurabilecek daha büyük bir yazıcı üretti.

Bir mavi balina büyüklüğüne nesneler basabilen dünyanın en büyük üç boyutlu yazıcısı ile ev inşa etmek kolaylaşacak.

Tanıtımı Maine Üniversitesi’nde yapılan makine “Geleceğin Fabrikası 1.0” adını taşıyor ve yaklaşık beş yıl süre önce hizmete giren diğer üç boyutlu yazıcıdan dört kat daha büyük ve daha güçlü nesneler basma kapasitesine sahip.

Termoplastik polimer basan yazıcıların ikisi de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Maine Üniversitesi’nde bulunuyor.

2019 yılında ilk kez kullanılan orijinal yazıcı Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en büyük polimer üç boyutlu yazıcısı olarak onaylanmıştı.

Maine’de ilk üç boyutlu yazıcı ile basılan ilk evin dış görünüşü:

“BioHome3D” adı verilen bu yazıcı hızlı ev üretme becerisini geri dönüştürülebilir ahşap elyaf ve biyo-reçine gibi biyolojik bazlı malzemelerden yapılmış 600 metrekarelik bir ev oluşturmak için kullandı.

YENİ YAZICININ ÖZELLİKLERİ
Yeni yazıcının robotik operasyonları yeni sensörler, yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka ile birleştirdiği belirtiliyor.

29 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 5,5 metre yüksekliğinde, yani yaklaşık bir mavi balina büyüklüğünde nesneler basabilen bu dev yazıcı 227 kilogram kadar malzeme tüketen doymak bilmez bir iştaha sahip.

Dev yazıcı Ingersoll Machine Tools Inc. ve destekleyici yapı için Somatex ile işbirliği içinde üniversite tarafından inşa edildi.

PROJENİN AMACI DÜŞÜK KARBON AYAK İZLİ KONUT ÜRETİMİ
Üniversite’nin İleri Yapılar ve Kompozit Merkezi direktörü Habib Daghe projenin amacını evlerin neredeyse tamamen daha düşük karbon ayak izine sahip bir yazıcı tarafından nasıl inşa edilebileceğini göstermek olarak açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, binalar ve inşaat sektörü, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 37’sini oluşturuyor. Bu büyük ölçüde çimento, çelik ve alüminyum gibi önemli bir karbon ayak izine sahip malzemelerin üretimi ve kullanımından kaynaklanıyor.

Öte yandan, hem ABD’de hem de dünya çapında konut talebindeki artış önemli bir sorun teşkil ediyor. Üniversite’nin bulunduğu eyaletteki bir emlak şirketine göre, artan konut talebini karşılamak için sadece Maine’in önümüzdeki altı yıl içinde 80 bin eve daha ihtiyacı olacak.

Üç boyutlu yazıcı geliştiren üniversitedeki araştırmacılar yazıcıların bu soruna da bir çözüm sunması umuyor.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR
Meselenin “ucuz bir ev” ya da bir “biyoev” inşa etmek olmadığını belirten Dagher “İnsanların ‘Vay canına, gerçekten orada yaşamak istiyorum’ diyeceği bir ev inşa etmek istedik.” dedi.

Dagher’a göre yazıcılarla basılan binaların mevcut yapılara kıyasla benzersiz bir özelliği bulunuyor: Geri dönüştürülebiliyor olması. Dagher bu özelliği “Temel olarak yapısını bozabilir, dilerseniz üç boyutlu basılı parçaları öğütebilir ve bunlarla yeniden baskı yapabilir, tekrar yapabilirsiniz.” diye açıkladı.

Ancak bu yazıcılar, teknelerden askeri amaçlı yapılara kadar pek çok farklı alanda kullanılabiliyor.

Üniversite geçmişte ilk yazıcıyla üretilen 25 metrelik bir tekneyi sergilemişti. Yeni yazıcıyla gerçekleştirilecek projeler arasında 50 metrelik bir tekne ve evsizlere hizmet edecek evlerin de bulunuyor.

Euronews Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(32) "https://bugunkibris.com/2024/10/" ["reklam_gorseli"]=> bool(false) ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(false) }