Yeni Kıbrıs Derneği’nden İdalion Lisesi’nde pankart krizine sert tepki: Özgürlüklerin susturulmasına hayır!

Güneydeki İdalion Lisesi'ndeki bir grup öğretmenin, "Bütün ordular dışarı, bağımsız ada", "Kıbrıs kendi halkınındır" ve "Kıbrıs tek vatan tek halk" gibi mesajlar içeren pankartları kaldırmasına sert tepki geldi.

Bugün Kıbrıs

Güneydeki İdalion Lisesi’ndeki bir grup öğretmenin, Pan-Kıbrıs Öğrenci Koordinasyon Komitesi (PSCC) tarafından düzenlenen ve “Türk işgalinin 50. yılı” anısına yapılan bir etkinlikte asılan pankartları izinsiz olarak kaldırmaya çalıştığı iddiaları, iki toplumlu Yeni Kıbrıs Derneği tarafından sert bir dille eleştirildi. Öğrenci Merkez Konseyi ve okul yönetiminin anlaşmasıyla asılan ve “Bütün ordular dışarı, bağımsız ada”, “Kıbrıs kendi halkınındır” ve “Kıbrıs tek vatan tek halk” gibi mesajlar içeren pankartlar, öğrenci hareketinin de görüşlerini yansıtıyordu.

Yeni Kıbrıs Derneği, yapılan bu eylemi demokratik haklara yapılan bir saldırı ve ülkenin yeniden birleşme çabalarına ters düşen bir tutum olarak nitelendirerek kınadı. Dernek, Eğitim Bakanlığı’nı ve ilgili tüm yetkilileri, okullarda düzenlenen anma etkinlikleriyle ilgili genelgeleri ve talimatları gözden geçirmeye çağırdı.

Ayrıca, dernek tarafından yapılan basın açıklamasında, Eğitim Bakanlığı’nın “Türk işgalinin 50. Hüzünlü Yıldönümü Eylemleri” kapsamında, hain darbeyi anma törenlerinden çıkarma çabalarına da dikkat çekildi. Yeni Kıbrıs Derneği, tarih eğitiminin seçici bir hafıza ile değil, tarihsel gerçeklere saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Yeni Kıbrıs Derneği, Kıbrıs’ın geleceğinin, Federal, İki Toplumlu, İki Bölgeli bir yapıda siyasi eşitlik temelinde yeniden birleşmeyi sağlayacak BM kararları ve daha önce üzerinde mutabık kalınan konulara dayanması gerektiğini vurgulayarak, bu yönde bir eğitimin önemini belirtti. Dernek, demokratik eğitim mücadelesinde Pan-Kıbrıs Öğrenci Koordinasyon Komitesi’nin yanında olduğunu ve bu yöndeki desteklerinin devam edeceğini açıkladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi