Erdoğan: “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti”

Erdoğan, gazetecinin sorusuna "Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa süre önce Dışişleri Bakanım açıkladı." yanıtını verdi.

Steinmeier, Türkiye-Almanya dostluk anlaşmasının 100’üncü yılı nedeniyle yaptığı Türkiye ziyaretinin son gününde Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile dün düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail ile ticari ilişkilerin devam etmesiyle ilgili sorulan bir soruya “o iş bitti” yanıtını verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’ye düzenlediği üç günlük resmi ziyaretin son gününde Cumhurbaşkanlığı külliyesinde Erdoğan ile bir araya geldi.

Görüşmeden sonra iki lider ortak basın toplantısında konuştu.

Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle’in Türkçe yayınları sorumlusu Erkan Arıkan basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sık sık İsrail’e sesinizi yükseltiyorsunuz, Netanyahu hükümetini Nazi yöntemlerini uygulamakla suçluyorsunuz ama aynı zamanda yoğun ticari ilişkileri ayakta tutuyorsunuz, bu çelişkiyi nasıl açıklarsınız?” sorusunu sordu.

Erdoğan, gazetecinin sorusuna “Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa süre önce Dışişleri Bakanım açıkladı.” yanıtını verdi.

Türkiye, kamuoyunda İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi yönündeki çağrıların artması üzerine 54 ürünün İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almıştı.

STEİNMEİER: İKİ ÜLKE OLARAK BİRBİRİMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZİZ
Toplantıda konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise Türkiye ve Almanya’nın birbiri için vazgeçilmez iki ülke olduğunu söyledi.

Almanya-Türkiye ilişkilerinin uzun ve zengin bir geçmişe dayandığını dile getiren Steinmeier, “Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100. yıl dönümünde Türkiye’ye gelmek çok önemliydi.” dedi.

Steinmeier, bu ilişkilerin sadece devletler ve hükümetler arasında olmadığını söyleyerek, özellikle insani ilişkilerin iki ülke arasındaki bağları özel kıldığına işaret etti.

Steinmeier, 1961’de işgücü anlaşması imzalanmasından bu yana yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insanın Almanya’da yaşadığını hatırlattı.

Steinmeier, iki ülkenin NATO’da, G20 nezdinde ve özellikle de Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler karşısında bilgi ve görüş alışverişinde bulunması gerektiğini söyleyerek, “(Türkiye-Almanya) İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

“GAZZE’DE İNSANİ DURUMU DÜZELTMELİYİZ”
Gazze’de yaşanan son gelişmelere de değinen Steinmeier, “Gazze’deki insani durumu düzeltmeliyiz, düzeltmek durumundayız.” dedi.
Steinmeier, savaşın bölgeye yayılmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Filistinliler için siyasi bir perspektif olmadan orta veya uzun vadede İsrail için de güvenlik sağlanamaz. Sonucunda bu siyasi perspektif sadece iki devletli bir çözüm olabilir, bu yönde yine adım atmalıyız.
Kısa süre içinde ve bu çok zor dönemlerde Türk-Alman ilişkilerine yeniden önem kazandırmalıyız, ivme kazandırmalıyız. Çok yoğun ve detaylı görüşmelerimiz sonrasında size tekrar davetiniz için tüm gönlümle teşekkür etmek istiyorum.”

İki ülkenin insani ilişkilerine işaret eden Steinmeier, şöyle devam etti:
“100 yılı aşkın bir süre önce zanaatkarlar Almanya’daki yoksulluktan kaçarak Türkiye’ye, bu uzaklara gelmişlerdi. 1920’li yıllarda Alman bilim adamları, mimarlar, şehir plancıları genç Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna katkıda bulunmak için geldiler. 1930’lu, 1940’lı yıllarda ise Nazi Almanya’sında baskıya uğrayan çoğu Yahudi olan aileler buraya geldiler.”

“VİZE KONULARINDA İLERLEME KAYDEDİLMESİ İÇİN ÇABA HARCAMAMIZ GEREKİYOR”
Görüşmelerinde kültürel, bilimsel ve ekonomik ilişkilerin de konuşulduğunu belirten Steinmeier, “İki ülke arasındaki ticaret 55 milyar avroluk hacimle yeni bir rekora ulaştı. Türkiye’de finans politikalarındaki reformlar Avrupa’da da Batı’da da büyük bir takdirle karşılanıyor. Bana refakat eden Maliye Bakanım da bana bu konuda bilgi verdi.” şeklinde konuştu.

Stenmeier, ekonomik açıdan zor bir dönemden geçildiğine işaret ederek, “Bu nedenle ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek zorundayız.” dedi.

Yasal güvenlik ve hukuk devleti ilkelerinin önemli olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkiler konusunda da basın özgürlüğü, hukuk devleti ilkeleri son derece önemli. Geçtiğimiz hafta AB Zirvesi sırasında bu konuda somut ilerlemelerin kaydedilmesi konusunda, örneğin vize konularında ilerleme kaydedilmesini, çaba harcamamız gerektiğini söyledik.” diye konuştu.

Steinmeier, Türkiye’de “son derece gayretli bir sivil toplum, ülkelerinin iyiliğini isteyen, çabalayan insanlar” olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle Türkiye’ye dinamik, demokratik ve Avrupa’ya yönelen bir gelişme diliyorum. 100 yıldır süren ilişkilerimizin daha da başarılı olması ve geleceğe dönük olmasını arzu ediyorum. Bunu arzu ediyorum çünkü biraz önce söylediğim gibi dünyada yaşanan gelişmeler hepimizi son derece endişelendiriyor.” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Berlin’e dönmek üzere Ankara’dan ayrıldı.

AP, AA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi