ABD’yi Filistin yanlısı öğrenci eylemleri sardı: Kampüsler kapatılıyor, çok sayıda gözaltı var

ABD'de Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin yanlısı öğrenci eylemleri ülke geneline yayıldı. Columbia yönetimi kampüsü eğitime kapatırken Yale ve New York Üniversitesi'nde onlarca gözaltı oldu.

ABD’nin birçok üniversitesi, Washington’un Gazze’deki savaşta İsrail’e verdiği destek nedeniyle büyük öğrenci protestolarına sahne olurken, Filistin yanlısı protestocularla üniversite yönetimi arasında büyük gerginlikler yaşanıyor.

Columbia Üniversitesi kampüsü kapattı

Gösterilerin merkez üssü New York’taki Columbia Üniversitesi’nin yönetimi, eylemlerin ardından kampüsü kapatarak, derslerin 10 Mayıs’ta bitecek bahar döneminin sonuna kadar sanal bir öğrenme seçeneği sunacağını duyurdu.

Columbia Üniversitesi yönetimi yüzlerce göstericiye, kurdukları büyük kamp alanını temizlemeleri için süre verdi.

Öğrencilere ve öğretim üyelerine bir e-posta gönderen Colombia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, “İfade özgürlüğünün önemini tamamen destekliyorum, gösteri yapma hakkına saygı duyuyorum ve protestocuların çoğunun barışçıl bir şekilde toplandığını kabul ediyorum. Ancak kamp ciddi güvenlik endişelerine yol açıyor, kampüs yaşamını sekteye uğratıyor ve topluluğumuzun birçok üyesi için gergin ve zaman zaman düşmanca bir ortam yarattı. Kampı ortadan kaldırmaya yönelik bir planla ilerlememiz çok önemli” dedi.

Üniversite yönetiminden bir grubun “kampın dağıtılmasının temelini tartışmak için” eylem organizatörleriyle konuştuğunu aktaran Shafik, görüşmelerde anlaşma sağlanması için bu gece yarısına kadar süre olduğunu belirtti.

COLUMBİA ÖĞRENCİLERİ: YÖNETİMİN TEHDİTLERİNİ REDDEDİYORUZ
Buna karşılık “Columbia Öğrencileri Filistin’de Adalet’i Savunuyor” adlı öğrenci grubu bir bildiri yayınlayarak üniversite yetkilileriyle pazarlık yapmayı reddettiklerini söyledi.

Bildiride, “Bu gece geç saatlerde Columbia Üniversitesi yönetimi, eğer taleplerini kabul etmezsek hem Ulusal Muhafızları hem de NYPD’yi (New York Polis Departmanı) aramakla tehdit etti. Biz düşüncelerimizde kararlıyız ve üniversitenin şiddetin artacağı yönündeki rahatsız edici tehdidine boyun eğmeyeceğiz” denildi.

Aylardır süren protestolar, Columbia Üniversitesi’nin üst Manhattan kampüsünde kamp kuran 100’den fazla Filistin yanlısı göstericinin Perşembe günü tutuklanmasının ardından daha da büyümüştü.

YALE VE NYU’DA ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ TUTUKLANDI
Connecticut eyaletindeki Yale Üniversitesi ve Manhattan’daki New York Üniversitesi’ndeki (NYU) Filistin yanlısı gösterilerde onlarca protestocu tutuklandı.

Connecticut’ta polis, Yale Üniversitesi’nde kampüs merkezindeki bir meydandaki kamp alanından ayrılmayı reddettikleri için 47’si öğrenci olmak üzere 60 protestocuyu tutukladı.

Yale’de onlarca protestocunun tutuklanmasından saatler sonra, Ateşkes İçin Yahudiler grubu “Sokaklarda Seder” düzenlediler. Seder, Fısıh Bayramı’nın başlangıcına işaret eden bir akşam yemeği ritüeli.

Yale Üniversitesi’nde geçtiğimiz hafta yüzlerce öğrencinin kurduğu kampta, askeri silah imalatçılarına yatırımın durdurulması yönünde çağrıda bulunulmuştu.

New York Üniversitesi’nde de polis, 133 protestocunun gözaltına alındığını ve usulsüz davranış suçlamasıyla mahkemeye çıkarılma celbiyle herkesin serbest bırakıldığını söyledi.

EYLEMLER MİCHİGAN VE KALİFORNIYA’DA DA BÜYÜDÜ
Filistin yanlısı öğrenci eylemleri Michigan eyaletinde de büyüdü.

Michigan Üniversitesi’nde, üniversitenin İsrail yatırımlarından çekilmesini isteyen öğrenciler yaklaşık 40 çadırlı bir kamp kurdu. Kampta Filistin bayrakları dalgalanırken, pankartlarda Filistinlileri destekleyen mesajlar yer aldı. İki büyük pankartta, “Gazze’deki Ordugah! Hemen Geri Çekin!” ve “Yaşasın İntifada” yazıları yer aldı.

Üniversitedeki dokuz Filistin yanlısı protestocu, polisin kütüphanenin önündeki kampı basmasının ardından tutuklandı. Yüzlerce kişi öğleden sonra öğrencilerin serbest bırakılmalarını talep etmek için Minnesota kampüsüne yürüdü.

Kuzey Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’ndeki yüzlerce öğrenci de sınıfları terk ederek eylemlere katılırken, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde öğrenciler “Özgür Filistin Kampı” kurdular.

Kaliforniya Eyalet Politeknik Üniversitesi’nde de protestocular, binanın girişlerini kapatmak için mobilyalar, çadırlar, zincirler ve fermuarlar kullandı. Çevik kuvvet bina girişinde öğrencilere saldırırken, eylemcilerin “Sizden korkmuyoruz!” sloganı attığı görüldü.

Üniversite, üç öğrencinin tutuklandığını ve kampüsün Çarşamba gününe kadar kapalı olduğunu söyledi. Çok sayıda öğrenci ikinci kampüs binasını işgal etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi