Iraklı bir baba, oğlunun ölümü nedeniyle BP’ye dava açtı: “Çevre, nefes alamayacak kadar kirlenmiş durumda”

Hüseyin Julood, Irak'ta BP tarafından işletilen bir petrol sahasındaki gazın yakılması nedeniyle oğlu Ali'nin lösemi hastası olduğunu iddia ediyor.

Iraklı bir baba, 21 yaşındaki oğlunun ölümü nedeniyle İngiliz petrol devi BP’ye karşı dava açtı.

Hüseyin Julood, Irak’ta BP tarafından işletilen bir petrol sahasındaki gazın yakılması nedeniyle oğlu Ali’nin lösemi hastası olduğunu iddia ediyor.

Ali’nin petrol sahası içinde yer alan köyünde, BBC’nin 2022 yılında yaptığı bir araştırma, gaz yakma (flaring) işleminden kaynaklanan ve kansere neden olan kirleticilerin yüksek düzeyde bulunduğunu ortaya koydu.

BP “endişeleri anlıyoruz” dedi ve değişimi desteklediklerini belirtti.

İlk kez bir birey tarafından büyük bir petrol şirketine karşı yakma uygulamaları nedeniyle dava açıldığına inanılıyor.

BBC’nin gördüğü dava dilekçesinde, Irak’ın güney doğusundaki “Rumaila petrol sahasından kaynaklanan zehirli emisyonların” Ali’nin lösemisine ve ardından ölümüne neden olduğu ve BP’nin ana yüklenici olarak kısmen sorumlu olduğu iddia ediliyor.

Julood, oğlunun kemoterapi ve kemik iliği nakli de dahil olmak üzere yurtdışındaki tıbbi tedavi masrafları, kazanç kaybı, cenaze masrafları ve oğlunun “manevi kaybı” için tazminat talep ediyor.

“BP’nin sesimi duymasını ve durumumu dikkate almasını umuyorum. Ben sadece kendimi değil, burada yaşayan ve kirlilikten mustarip olan yoksul insanları da temsil ediyorum.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi