Gazze’deki bir hastane bahçesinde 50 kişiye ait toplu mezar bulundu

İsrail, toplu mezarla ilgili haberleri incelediğini iddia etti.

Gazze Sivil Savunma Birimi, pazar günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının güneydeki Han Yunus kentindeki Nasıl Hastanesi’nde İsrail güçleri tarafından öldürülüp gömülmüş en az 50 kişinin cesedine ulaştıklarını duyurdu.

İsrail ordusu, toplu mezarla ilgili haberleri incelediğini iddia etti.

Sivil savunma teşkilatı, kalıntıların Nasır Hastanesi avlusunda bulunduğunu belirtti.

Teşkilat Sözcüsü Mahmud Bassal, “Nasır Tıp Kompleksi’nin avlusunda işgal güçleri (İsrail) tarafından kazılmış toplu mezarlar var. Dün çukurlardan birinde 50 şehidin cesedi bulundu. Bu bizi şoke etti, arama operasyonuna bugün de devam ediyoruz. Nihai sayıyı vermek için tüm mezarların açılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Öldürülenlerden bazılarının işkence gördüğünü belirten Bassal, “Bazı cesetlerin üzerinde giysi yoktu, bu da kurbanların kesinlikle işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Şubat ayında hastane çevresinde yoğun çatışmalar yaşanmış ve İsrail tankları ve zırhlı araçları 26 Mart’ta hastaneyi kuşatmıştı.

Pazar günü ayrı bir açıklama yapan Hamas, durumla ilgili “soğukkanlılıkla infaz edilen ve askeri buldozerlerle hastane avlusuna gömülenlerin toplu mezar” değerlendirmesinde bulundu.

Grubun açıklamasında, şu ana kadar 50’den fazla cesedin çıkarıldığı bilgisi verildi.

Beyaz kefenlere sarılı cesetler daha sonra yakınları tarafından alınırken bölgede bulunan bir AFP fotoğrafçısı, hafta sonu sivil savunma çalışanlarını avludan ceset çıkarırken gördüğünü aktardı.

“TEK İSTEDİĞİM KIZIMIN CESEDİNİ BULUP TOPRAĞA VERMEK”
İsrail, Gazze’ye yönelik operasyonları sırasında hastaneleri saldırılardan muaf tutmadı.

Maha Kudeh isimli bir kadın, İsrail’in Han Yunus’taki operasyonu sırasında öldürülen kızının cesedini beklediğini dile getirdi.

Kudeh, “Burada kızımın bana getirilmesini bekliyorum. Kızım lisede okuyordu. Nasır Hastanesi’nin kapısından su almaya gitmişti. Hastanenin kapısında vuruldu. Her gün onu aramaya geliyorum ve bu ağır kokuyu alıyorum. Ama tüm bunlar önemli değil. Önemli olan kızımın cesedini bulmak, dinlenmek, onu alıp yanıma gömmek. Her gün sabahtan gün batımına kadar gelip gidiyorum. Umarım onu bulurum.” diye konuştu.

İsrail ordusu Hamas’ı, hastaneleri komuta merkezi olarak kullanmak ve 7 Ekim saldırısında kaçırılan rehineleri tutmakla itham etti.

Ancak askeri yetkililer ve siyasi liderler, hastanelerin komuta merkezi olduğuna dair iddialarına kanıt sunamadı.

Tahani ebu Mustafa isimli Gazzeli bir başka kadın da burada öldürülen 23 yaşındaki kızının kalıntısını bulamadıklarını söyledi.

Ebu Mustafa, “Cesetlerini bulamadık. Kazmaya devam ediyoruz. Yahudiler çekildiğinden beri her gün geliyoruz ve her gün toprağı kazıyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü 6 Nisan’da yaptığı açıklamada, Filistin topraklarının en büyük sağlık merkezi olan Gazze’deki el Şifa Hastanesi’nin geçen ay İsrail kuşatması nedeniyle küle döndüğünü ve geriye çok sayıda cesedin bırakıldığı “boş bir bina iskeleti” kaldığını belirtti.

Euronews Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi