Annan Planı Referandumu’nun 20’nci Yılı’nda görkemli panel

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Annan Planı Referandumu’nun 20’nci yılı nedeniyle dün Gönyeli Concord Hotel’de gerçekleştirdiği “Annan Planı Referandumu Dünden Bugüne” paneli, uluslararası bir organizasyona dönüştü.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP), Annan Planı Referandumu’nun 20’nci yılı nedeniyle düzenlediği “Annan Planı Referandumu Dünden Bugüne” paneli çok sayıda büyükelçi, yabancı davetli, Kıbrıs’ın güneyinden siyasi partiler ve kalabalık bir katılımla gerçekleşti. CTP’nin Annan Planı Referandumu’nun 20’nci yılı nedeniyle “Bu Ülke Biziz, Varız, Tarih Yazarız” başlığı altında organize ettiği etkinlikler dün Gönyeli Concord Hotel’de devam etti ve söz konusu panel uluslararası bir organizasyona dönüştü.

Panele, Avustralya Yüksek Komiseri Fiona McKergow, Japonya Büyükelçisi Yoshio Yamawaki, İtalya Büyükelçisi Federica Ferrari Bravo, İspanya Büyükelçisi Gabriel Ferran, Fransa Büyükelçisi Salina Grenet-Catalano, İngiliz Yüksek Komiseri Irfan Siddiq, İrlanda Büyükelçisi Conor Long, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçilik Temsilcisi, Avrupa Birliği (AB) Destek Ofisi Başkanı Stefan Simosas, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Kıbrıs Şefi Colin Stewart, Kıbrıs’ın güneyinden siyasi partiler AKEL, DİSİ ve Volt temsilcileri, DİSİ eski Milletvekili Keti Kleridis katıldı. “Annan Planı Referandumu Dünden Bugüne” panelinin moderatörlüğünü CTP Milletvekili Fikri Toros yaptı.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Serdar Denktaş, Mihalis Papapetru ve Andros Kipriyanu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde, söz konusu döneme dair değerlendirmeler yapılarak yaşanmışlıklar anlatıldı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, panelde açılış konuşmasında, doğru metodolojiyle adada bir an önce çözüme ve barışın inşa çabasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. “Adada çözüme ulaşılması, bölge barışı için de son derece önemlidir. Hata yapma lüksümüz yoktur. Bu adada çözüme dair umutlarımızı hiç yitirmedik” diyen Erhürman, şimdi de bu umutları yeşertmeye devam ettiklerini vurguladı. İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat panelde yaptığı konuşmada, “Şu an referanduma gidilse, Kıbrıs Türk tarafında olumlu sonuç çıkar” ifadelerini kullandı ve sorunun, Kıbrıs Rum halkının ikna edilmesinde olduğuna işaret etti. Söz konusu dönemde Dışişleri Bakanlığı görevi yapan Serdar Denktaş ise panelde yaptığı konuşmada, “Siyasi eşitliği bizimle paylaşmak, Rum liderliğinin işine gelmedi” ifadelerini kullandı. AKEL eski Genel Sekreteri Andros Kipriyanu da yaptığı konuşmada, Annan Planı referandumunda, hangi pozisyonu destekleyecekleri konusunun AKEL’i çok düşündürdüğünü söyledi. Kleridis hükümetinde, hükümet sözcüsü olarak görev yapan ve müzakere heyetinde de bulunan Mihalis Papapetru ise panelde yaptığı konuşmada, “2002-2004 yıllarında Kıbrıslı Türklerin devrimi büyük ve benzeri görülmemiş bir şeydi” diye konuştu.

Panele, CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, milletvekilleri, birlik, dernek ve sendika temsilcileri, belediye başkanlarının yanı sıra, yurttaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Panel, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi