Fikri Toros, Annan Planı Referandumu’nun 20. Yılını değerlendirdi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili ve Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, iki devletli “çözüm” anlamına gelen “egemen eşitlik” talebini müzakerelerin devam edebilmesi için ön koşul koyan siyasi zihniyetin, Kıbrıslı Türklerin iradesini yok sayarak süreci Annan Planı öncesine geri götürdüğünü vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili ve Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta geçmişten günümüze Annan Planı Referandumu’nun 20. yılını değerlendirdi. Toros açıklamasında, Annan Planı’nın Kıbrıs sorununa çözüm getirebilecek ilk ve tek kapsamlı plan olduğunu önemle vurgulayarak, Kıbrıs Türk Toplumu’nun yüzde 65’lik çoğunluğunun Federal Kıbrıs’a ve Avrupa Birliği üyeliğine onay verdiğinin altını çizdi.

Toros, “Referandum sonucunu değerlendiren BM Genel Sekreteri Annan, Kıbrıs Türk Toplumu’nun Ada’da tek devlet yönünde ortaya koyduğu güçlü irade sonucunda, uygulanmakta olan izolasyonların herhangi bir meşru gerekçesi kalmadığını ifade etmişti.
Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu kapsamlı çözüm planı, Kıbrıs Rum Toplumu tarafından kabul edilmediği için maalesef sorun çözümlenmedi. Plan her iki toplum tarafından kabul edilmiş olsaydı, “Birleşik Federal Kıbrıs” bugün 20’nci yaşına girmiş olacak, ve Avrupa Birliği hukuku Ada genelinde yürürlükte olacaktı” ifadelerine yer verdiği paylaşımında, referandum sonrası yaşanan gelişmelerin de önemi üzerinde durdu.

Geçiş noktalarının açılmasının ve Ada genelinde dolaşımın mümkün hale gelmesinin, toplumlar arasında yeniden buluşma ve barış tesis etme sürecine önemli katkı sağlandığını belirten Toros, ayrıca, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği vatandaşı olmaları ve AB içerisindeki haklarını elde etmeleri gibi kazanımlara da işaret etti.

Toros şöyle devam etti:
“Kıbrıs’ın federal çatı altında yeniden birleşmesini kolaylaştırmak amacıyla Ada’nın kuzeyi ile güneyi arasında dolaşımı ve ticareti düzenleyen AB ‘Yeşil Hat Tüzüğü’ ile, Kıbrıs Türk Toplumunun sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayan ‘Mali Yardım Tüzüğü’ yürürlüğe girdi. Binlerce öğrencimiz Avrupa’da eğitim almaya başladı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesinde ‘gözlemci üyelik’ statüsü elde edildi. İslam İşbirliği Teşkilatındaki temsiliyetimiz “Kıbrıs Türk Devleti” statüsüne getirildi. Ada genelinde yürürlüğe giren birçok Güven Artırıcı Önlem, günlük yaşam koşullarını iyileştirdi.

Kıbrıslı Türkler, bu kazanımların hiçbir şekilde kapsamlı çözümü ikame etmediğinin bilinci içerisindedir. Ayrıca, çözümsüzlüğün yarattığı sosyal ve ekonomik erozyonu da en etkili şekilde yaşayan taraf olarak, statükonun durağan olmadığını, sürdürülebilir olmadığını ve dolayısıyla çözümsüzlüğün bir “çözüm modeli” olmasını kabul edilebilir bulmadığını haykırmaktadır!

Annan Planı süreci sonrasında da BM himayelerinde yürütülen liderler arası diyalog ve müzakereler devam ederek, kapsamlı çözüm sürecinde ilk kez 2017 yılının ilk yarısında Garantör ülkelerin de katılımıyla Kıbrıs Konferansları gerçekleşti. Türk tarafının güçlü iradesi ve yapıcı adımlarının devamı sayesinde varılan son aşamada, BM Genel Sekreteri taraflar arası farklılıkları ve gerçekçi bir uzlaşı alanını işaret eden 6 maddelik 30 Haziran 2017 tarihli çerçeveyi taraflara sundu. Crans-Montana konferansı sonrasında, BM zemininde ayni kararlılıkla müzakerelere takvimli ve sonuç odaklı bir yöntemle devam etmek yerine, Güvenlik Konseyi kararları hilafına iki devletli “çözüm” anlamına gelen “egemen eşitlik” talebini müzakerelerin devam edebilmesi için ön koşul koyan siyasi zihniyet, Kıbrıslı Türklerin iradesini yok saydı ve süreci Annan Planı öncesi 90’lı yıllara geri götürdü.

Ada’mızda kalıcı barış ve gerçek demokrasinin tecelli edebilmesi için, iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitliğe dayalı federal çözüm yegane gerçekci çözüm modelidir ve ivediliğini korumaktadır. Bunun tek alternatifi statükonun devam etmesi ve sonuçlarının yarattığı çığ etkisi altında Kıbrıslı Türklerin geleceğinin karanlığa hapsedilmesidir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi