İsrail’in İran’a saldırısı ardından ABD dahil birçok ülke itidal çağrısı yaptı

ABD'li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran'ı vurduğunu açıklamasının ardından ABD ve Türkiye dahil birçok ülke gerilimin bölge genelinde tırmanabileceği endişesiyle İran ve İsrail'e itidal çağrısında bulundu.

İran’ın başkenti Tahran’da İsrail karşıtı bir protesto düzenlendi.

Tahran sokaklarında toplanan yüzlerce kişi İsrail karşıtı pankartların yanı sıra İran ve Filistin bayrakları taşıdı.

Paris’teki Eyfel Kulesi yakınlarında bulunan İran konsolosluğuna şüpheli bir kişinin girerken görüldüğü ihbarı üzerine silahlı polisler bir kişiyi gözaltına aldı.

Fransız medyası bir görgü tanığının konsolosluğa şüpheli bir adamın girdiğini gördüğünü ve polis yetkililerinin binayı kordon altına aldığını belirtti.

Haberlerde görgü tanığının adamın bir el bombası ya da patlayıcı yelek taşıdığını söylediği aktarıldı.

Daha sonra şüphelinin binadan ayrılmasıyla gözaltına alındığı ve üzerinde patlayıcı olmadığı bildirildi.

Olayın ardından Paris’teki ABD Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından paylaşılan güvenlik uyarısında, “Paris yetkilileri, devam eden güvenlik operasyonu nedeniyle Paris’in 16. bölgesindeki İran diplomatik misyonunun çevresinden uzak durulmasını talep ediyor” denildi.

ERDOĞAN: KONUYLA İLGİLİ AKLA ZİYAN OLMAYAN BİR AÇIKLAMA YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran-İsrail gerilimiyle ilgili, “Şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor, İran aynı şekilde farkı görüşler ortaya atıyor. Sahiplenme yok ve konuyla ilgili akla ziyan olmayan bir açıklama da yok” ifadelerini kullandı.

“İran’ın yaptığı açıklamalarda ‘Bu doğru söylüyor’ diyemiyorsunuz, İsrail’inkini zaten hiç diyemiyorsunuz. Bu arada tabii Amerika’yı ileri sürüyorlar. Amerika’nın yaptığı açıklamalarda da ‘Haberimiz vardı, yoktu’ gibi laflar var.”

Dün Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nde Filistin devletinin tanınmasına ilişkin yapılan oylamaya ilgili ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika’nın son yapılan açıklamalarda İsrail’in yanında yer aldığını görüyoruz. Herkes Filistin’in yanında yer alırken Amerika ne yazık ki yine İsrail’in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor” diye konuştu.

TÜRKİYE, İNGİLTERE, ÇİN VE MISIR’DAN GERİLİMİ DÜŞÜRME ÇAĞRISI
Birçok ülke gerilimin bölge genelinde tırmanabileceği endişesiyle İran ve İsrail’e itidal çağrısında bulunuyor.

Türkiye’den yapılan açıklamada “İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır” denildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail’in İran’a saldırı düzenlediğine yönelik haberler hakkında yorum yapmaktan kaçınarak, “gerçekler netleşene kadar spekülasyon yapmam doğru olmaz” dedi. Sunak, gerilimin düşürülmesi çağrılarını yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian “Çin, gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı ve durumu yatıştırmak için yapıcı bir rol oynamaya devam edecek” dedi.

Hamas ve İsrail arasındaki arabuluculuk sürecinde kilit rol oynayan Mısır, İsrail ve İran arasındaki düşmanlıkların tırmanmasından derin endişe duyduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan paylaşımda çatışmanın genişlemesinin sonuçları ve bölgedeki istikrarsızlık konusunda uyarıda bulunuldu.

Almanya da itidal çağrısında bulunurken, hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit “Gerginliğin azaltılması tavsiye edilmeli, her ne pahasına olursa olsun bir yangını önlemeliyiz” dedi.

BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi