Yunanistan’ın 2 deniz parkı planına Türkiye ve çevrecilerden eleştiri

Türk Dışişleri Bakanlığı Atina'yı jeopolitik gündemi için çevre sorunlarını istismar etmekle suçladı.

Yunanistan İyon ve Ege Denizi’nde birer deniz parkı oluşturmayı planladığını açıkladı.

Yunanistan, biyolojik çeşitliliği ve deniz ekosistemlerini korumaya yönelik 780 milyon euroluk bir programın parçası olarak iki büyük deniz parkı oluşturmayı hedefliyor.

Yüzlerce ada ve adacığa ve Akdeniz’in en uzun kıyı şeritlerinden birine sahip olan Yunanistan, İyon Denizi’nde ve Ege Denizi’nde yeni birer deniz parkı oluşturarak deniz koruma alanlarının sularının yüzde 30’unun üzerine çıkaracağını açıkladı.
Ancak Türkiye, Yunanistan’ın deniz parkı planlarından rahatsız. Türk Dışişleri Bakanlığı Atina’yı jeopolitik gündemi için
çevre sorunlarını istismar etmekle suçladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Yunanistan’ın uzun süredir Ege sorunları bağlamında hemen her platformdan istifade etmeye çalıştığı bilinmektedir. Son dönemde ilişkilerimizde yaşanan yumuşamaya rağmen, Yunanistan’ın bu kez çevre konularını istismar ettiği görülmektedir.” denildi

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise Ankara’nın “çevreyle ilgili bir konuyu siyasileştirdiğini” belirtiyor.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ DE ELEŞTİRİYOR
Atina’da bugün başlayan iki gün süreli ‘Our Ocean’ adlı konferans öncesinde Yunanistan’ın hedeflerini açıklayan Başbakan Kiryakos Miçotakis, “Deniz koruma alanlarımızın büyüklüğünü yüzde 80 oranında arttırıyor, zararlı balıkçılık uygulamalarını yasaklıyor ve burada verdiğimiz taahhütleri izlemek ve uygulamak için yeni teknolojiler kullanıyoruz.” diye konuştu.

Ancak çevre örgütleri daha güçlü taahhütler verilmesi çağrısında bulunuyor. Konferansa “deniz satılık değildir” sloganıyla katılan Greenpeace, liderleri deniz çevresini korumak için somut önlemler almaya çağırdı.

Greenpeace Yunanistan Başkanı Nikos Charalambidis, konferansın “hükümetlerin şimdiye kadar söylediklerinden dolayı kendilerini tebrik etmeleri için bir fırsat olmaması gerektiğini” ifade etti.

“HELEN ÇUKURU” KORUMA PLANINA DAHİL EDİLECEK Mİ?
Greenpeace, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve diğer örgütler, Akdeniz’in en derin sularını içeren Helen Çukuru’da enerji ve maden kaynakları için derin deniz sismik araştırmalarına izin veren Yunanistan’ı özellikle eleştiriyor.

Yunanistan’ın çevre ve enerjiden sorumlu bakanı Theodoros Skylakakis, Yunan hükümetinin korumayı Helen Çukuru’nun tamamına yaymayı planlayıp planlamadığının sorulması üzerine, yeşil bir ekonomiye uyum sağlamanın önümüzdeki on yıllarda önemli miktarda fon gerektirdiğini vurguladı.

“Yaptığımız her şeyde çok daha verimli olmamız gerekiyor. Tepkimizi ideolojiyle tetiklemek yerine bilimle, verimlilikle ve yatırımla tetiklemeliyiz,” diyen Skylakakis. bunun için paraya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Skylakakis “Uyum için ödeme yapma zorluğunun üstesinden gelebileceğimizi ve aynı zamanda ekonomik büyüme sağlayamayacağımızı düşünen varsa, bu dünyada yaşamıyordur.” dedi.

Yunanistan’ın güneybatısından Girit’e kadar uzanan ve derinliği 5 bin 200 metreyi aşan çukur, Akdeniz’in balıkçılık, gemi çarpışmaları ve plastik kirliliği nedeniyle halihazırda tehdit altında olan ispermeçet balinaları ve diğer deniz memelileri için hayati bir yaşam alanı olarak görev görüyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi