Kara para, vergi kaçırma, ihale işleri, kamuda rüşvet, siyasetçiler, atamalar… YOLSUZLUKTA TÜRKİYE’Yİ GEÇTİK

Kuzey Kıbrıs, 2023 Yolsuzluk Algısı raporuna göre 180 ülke arasında son beş yılda 81’inci sıradan 140’ıncı sıraya gerileyerek dikkat çekici bir düşüş yaşadı. Türkiye'nin 115’inci sırada yer aldığı raporda, Güney Kıbrıs 49, Yunanistan 59’uncu sırada bulunuyor.

Bugün Kıbrıs

ENDİŞE YARATAN RAKAMLAR
Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından hazırlanan rapora göre, iş insanlarının yüzde 73’ü Kuzey Kıbrıs’ta rüşvet ve yolsuzluğun oldukça yaygın olduğunu düşünüyor. Her 4 iş insanından 1’i işini yapabilmek için rüşvet verdiğini belirtiyor.

KAMU İHALELERİ ÖNE ÇIKIYOR
Kamu ihaleleri ve izin/lisans işlerinde, kamuya ait arazi ve binaların tahsisinde ve kiralamasında rüşvetin döndüğüne inanan katılımcılar, yolsuzluğun en çok kamu ihalelerinde öne çıktığını vurguluyor. Yolsuzluğa karşı tolerans da tehlikeli şekilde artmış durumda. ‘İşleri hızlandırmak için kabul edilebilir’ bulanların oranı geçen yıl yüzde 5 iken, bu yıl yüzde 17’ye yükseldi.

EN FAZLA BAŞBAKAN VE BAKANLAR
İş insanlarının yüzde 58’i başbakan ve bakanların yaygın bir şekilde yolsuzluk yaptığı görüşünde. Ankete katılanların yüzde 52’si ise milletvekilleri arasında yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünüyor. Ayrıca, hakimler, savcılar ve polis içerisinde de yolsuzluk olduğu görüşü dikkat çekiyor.

Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2023 Raporu‘nun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi