Kasaplar KTEZO çatısı altında birleşti

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası'nın (KTEZO) düzenlediği toplantıda Kıbrıs'ın kuzeyinde et ve et ürünleri işletmecileri, sektörlerini etkileyen sorunları masaya yatırdı. Kasaplar, tek taraflı emirnameyi geri çekilmesi ve et ithalatının kontrollü yapılması taleplerini dile getirerek bir araya geldiler.

Bugün Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs’ta et ve et ürünleri işletmecileri, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın (KTEZO) düzenlediği toplantıda bir araya gelerek, sektörlerini etkileyen sorunlar ve alınması gereken önlemler konusunda görüş alışverişinde bulundular. Toplantıda, tek taraflı emirnamenin geri çekilmesi ve et ithalatının kontrollü bir şekilde yapılması kararları alındı.

KTEZO’nun toplantı salonunda gerçekleşen ve büyük bir katılımla gerçekleşen toplantının açılışını yapan KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, kasapların işletmeciler olarak hükümet tarafından hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Tulga, et fiyatlarının artmasıyla birlikte esnafın zor durumda olduğunu belirterek, örgütlenme ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Tulga şöyle devam etti:

“Örgütlenmenin geliştirilmesi öncelikli görevimizdir. Nüfus çoğalırken et üretimi azalıyor. Bireyler dışında toptan, kaçak yolla kayıtsız devam eden et ithalatı resmi hale getirilmelidir. Kontrollü ve kayıtlı olmalıdır. Odamız, kooperatiflerimiz; kasaplarımızın da katılımıyla bunu yapmaya taliptir ve denetimini de üstlenmeye hazırdır. Bunu herkes bilsin ki, bunun başka yolu kalmadı. Bugüne kadar yürütülen tarım politikalarından dolayı kuzeyde ne et satabiliyoruz ne de et yiyebiliyoruz. Yol bellidir, çözüm bellidir.”

“EMİRNAME YANLIŞ VE TEK TARAFLI”
Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak da konuşmasında, protokole imza atmasının yanlış olduğunu ifade ederek, duygu dolu bir konuşma yaptı. Et fiyat emirnamesinin önceden hazırlanarak yayına hazır hale getirildiğini, o güne kadar yapılan tartışmaların ve verilen sözlerim tam aksi yönde bir protokol metnine imza atmak durumunda bırakıldığını söyledi. Bundan dolayı kasaplardan özür dileyen Akbıçak, bir yolunu bulup meslektaşlarına danışmak için bile imzadan kaçamadığını, ancak bu emirnamenin ve protokolün tamamen yanlış ve tek taraflı olduğunun altını çizdi. Akbıçak da örgütlenmenin önemli olduğunu, kimsenin kendini yalnız ve güçsüz görmesine fırsat verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Bundan böyle de KTEZO Yasası altında kurulacak olan Kasaplar Birliğine katkı koymaya devam edeceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantıda alınan kararlar ise şöyle:

“Karar 1: Tek taraflı olan emirname derhal kaldırılmalıdır. Bu emirnamenin devamı halinde tüm kasapların iflas etmesi kaçınılmazdır.
Karar 2: Ülkemizde et açığı bulunmaktadır. Kayıtsız, kontrolsüz ve kaçak devam eden et ithalatının kayıtlı ve kontrollü bir şekilde yapılması et tüketimi açısından elzemdir. Kasaplarımızın da katılımıyla birlikte kooperatiflerimiz bunu başarmaya hazırdır. Ayni zamanda denetimin KTEZO ve Kıbrıs Türk Kasaplar Birliği tarafından yapılmasına karar verilmiştir.
Karar 3: Hayvancılardan alınması gereken verginin yüzde 2 stopaj vergisi olarak kasaplardan alınmasına son verilmelidir.
Karar 4: Bir an önce, bugünden erken kararlarımızın dikkate alınmaması halinde her tür eylemlilik kaçınılmaz olacaktır.
Karar 5: Genel Kurul’un yapılacağı tarihe kadarki sürecin yönetilebilmesi için geçici Yönetim Kurulu oluşmasına karar verilmiştir. Sözcülük görevine de Mustafa Cumhur getirilmiştir.”

Geçici Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu:
Lefkoşa Bölgesi:
İsmail Kamkam, Kürşat Özcanikli, Hasan Bozkaya, Raşit Şenkaya, Halil Akbıçak, Azmi Erkasap, Tansel Dağaşaner.
Mağusa Bölgesi:
Ali Mertel, Nazife Gazioğlu, Serdar Tektaş.
Girne Bölgesi:
Cem Altay, Boysan Paşaoğulları, Özay Erlant, Necmi Kaya, Nihat Yalçın, Mustafa Cumhur.
Güzelyurt Bölgesi:
Zihni Gülveç
İskele Bölgesi:
Arif Menteşoğulları
Orta Mesarya:
Mehmet Seylani

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi