Kıbrıs, Suriyeli göçmenlerin sığınma başvurularını askıya aldı

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, Suriye kökenli düzensiz göçmenlerin tüm sığınma başvurularının incelenmesinin askıya alındığını açıkladı.

Hristodulidis, X hesabından yaptığı açıklamada, “Son dönemde deniz yoluyla gelen Suriyeli sığınma başvuru sahiplerinin yoğunluğu ve Suriye statüsünün (AB tarafından) yeniden değerlendirilmesine ilişkin gelişmeler beklenirken, Suriye kökenli başvuru sahiplerinin tüm sığınma başvurularının incelenmesi askıya alınmıştır.” dedi.

Hükümet tarafından yapılan yazılı ayrı bir açıklamada ise Avrupa Birliği’nin savaştan zarar gören Suriye’nin bazı bölgelerinin geri dönüşleri mümkün kılmak için güvenli bölgeler olarak yeniden belirlenmesi çalışmaları son alınan karara gerekçe gösterildi.

LÜBNAN’A YAPILAN ZİYARET
Nikos Hristodulidis, haftabaşı ziyaret ettiği Lübnan’da, bu ülke yöneticilerine adaya küçük tekhelerle gelen düzensiz göçmenlerin engellenmesi çağrısında bulunmuştu.

Hristodulidis ayrıca, Güney Kıbrıs’a yönelik son dönemde artan mülteci akını sebebiyle başlattığı girişimler çerçevesinde AB’nin, Mısır için alınan kararları Lübnan için de almasını istemişti.

Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin en doğudaki üyesi olup, Lübnan kıyılarına ve komşusu Suriye’ye 200 kilometreden daha az bir mesafede bulunuyor.

Kıbrıslı yetkililere göre, bu yıl 1 Ocak ila 4 Nisan tarihleri arasında adaya Lübnan üzerinden çoğunluğu Suriyeli 2 bin 140 düzensiz göçmen geldi. Bir önceki yıl aynı dönem ise adaya 78 düzensiz göçmen ulaşmıştı.

AP

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi