Hristodulidis: “Kıbrıs herhangi bir saldırıya karışmadı”

Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin kullanımı konusunda İngiliz makamlarından herhangi bir ön bilginin alınıp alınmadığı sorusuna, Hristodulidis "Hayır, herhangi bir ön bilgi gelmedi" yanıtını verdi.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, dünkü açıklamasında, Milli Güvenlik Konseyi’nin (MGK) sürekli oturumda olduğunu ve alınacak kararların yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti ve halkının çıkarlarını gözetecek şekilde şekillendirileceğini belirtti. Bölgedeki gerginlikle ilgili olarak, Kıbrıs’ın herhangi bir saldırıda yer almadığını ve olası daha fazla gerilimden kaçınılması temennisinde bulundu.

Güney basınında yer alan haberlere göre Hristodulidis, durumun karmaşıklığını vurgulayarak, bu zor zamanlarda alınan kararların zor olduğunu ancak yine de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarlarını koruma ilkesi gözetilerek alındığını ifade etti. Kıbrıs Cumhurbaşkanı, sürecin dikkatle izlendiğini ve güvenlik tedbirlerinin sürekli olarak gözden geçirildiğini dile getirdi.

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) İLE İLİŞKİLER VE GÖÇ KONUSU
Hristodulidis, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile planlanan bir telefon görüşmesinin yanı sıra diğer Avrupalı liderlerle de görüşmeler yapacağını duyurdu. Özellikle göç meselesini ve Suriye’nin durumunu ele almak üzere Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenecek olan gayri resmi Avrupa Konseyi toplantısında yer alacağını belirtti. Kıbrıs Cumhurbaşkanı, AB içinde, özellikle Suriye’nin durumuyla ilgili kararlar alınmasını teşvik etmek amacıyla bir devletler grubunun oluşturulduğunu da ekledi.

İNGİLİZ ÜSLERİNİN KULLANIMI VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ
Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin kullanımı konusunda İngiliz makamlarından herhangi bir ön bilginin alınıp alınmadığı sorusuna, Hristodulidis’in “Hayır, herhangi bir ön bilgi gelmedi” yanıtını verdiği aktarıldı. İran’ın çıkarlarının bulunduğu yerlerde alınan güvenlik tedbirlerine de değinen Cumhurbaşkanı, gerekli tüm önlemlerin zamanında alındığını ve durumun sürekli olarak değerlendirildiğini söyledi.

SIĞINMA BAŞVURULARININ DURUMU
Son olarak, Suriyelilerin sığınma başvurularının işleme alınmasının durdurulduğu konusuna değinen Hristodulidis, bu kararın Kıbrıs Cumhuriyeti ve halkının çıkarlarını koruma amacı taşıdığını ve mültecilere karşı duyarlılığın devam ettiğini, ancak zor kararların alınmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı, alınan kararların bazı kesimler tarafından hoş karşılanmayabileceğini ancak durumun gerektirdiği tedbirleri almaktan sorumlu olduklarını belirtti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi