Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, hükümetin et fiyatları kararına sert tepki gösterdi

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), hükümetin aldığı kararın neden olduğu kaosun, kasapların satışlarını azalttığını ve üretime darbe vurduğunu belirttiği açıklamasında, kararın gözden geçirmesi gerektiği vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), kuzu eti fiyatlarıyla ilgili ‘alınan akıl dışı karara ve hiçbir hesaba kitaba gelmeyen uygulamaya’ sert tepki gösterdi. Odanın yaptığı açıklamada, kuzu eti fiyatlarının bir emirname ile 550 TL olarak belirlenmesinin esnafı ve halkı karşı karşıya getirdiği ifade edildi. Açıklamada, hükümetin et fiyatlarıyla ilgili alınan kararın ‘akıl dışı’ olarak nitelendirilerek, halkın bu durumdan etkileneceği ve esnafın daha da zor duruma düşeceği vurgulandı.

KTEZO’nun açıklamasında, kuzu eti maliyetinin 500 TL olduğu ve bu fiyatlandırmanın esnafı zor durumda bırakacağı belirtilerek, hükümetin aldığı kararın mantıklı olmadığı ifade edildi. Ayrıca, güneyde kuzu eti fiyatlarının daha düşük olduğu ve bu durumun da dikkate alınması gerektiği dile getirildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Ey hükümet edenler! Herkes de biliyor ki kuzunun et maliyeti 500 TL! Et maliyetinin yanında; emek, iş yeri giderleri, varsa kira giderleri, elektrik, ulaşım, sağlık vb giderleri de hesaplamayı belli ki birileri unutmuş!

Güney’de kuzu etinin satışı 400 TL… Eminiz hükümet edenlerde bu bilgiyi edinecek kadar maharetlidirler! Ve yine Güney’de kıyma satış fiyatı 270 TL… Bu durumda 550 TL’yi ön görmekle halkı mı korudunuz? Üretimi mi korudunuz? Esnafı mı korudunuz? Birileri bize söylesin…

Siz, aldığınız bu kararla kaosa kaos kattınız! Bir esnaf grubu olan kasapların daha da hızlanarak batmalarına, kapatmalarına ve suçlu ilan edilmelerine fırsat yarattınız. Hükümetseniz eğer, halkın kopmaz bir parçası olan esnafın sırtına basarak voyvodalık yapmamanız gerektiğini bilmeniz gerekir. İnsanları bir birine düşürerek, kırdırarak, politika yapılmaz!

Gücünüz varsa, et fiyatını 400-450 TL, kıymayı 300 TL’ye mal etmek ve finanse etmek için kullanınız, biz de sizleri alkışlayalım! Kim ne derse desin, bütün ağır sonuçlarıyla HÜKÜMETİN ZAVALLILIĞI bir kez daha ortaya çıktı.

Yaratılan kaostan dolayı kasapların satışları daha da azalırken, Güney’e kaçışlar daha da arttı. Güney’e geçemeyenler için ise sonuç değişmedi, hala et yiyemiyorlar! Bu fiyatlarla, zararına satış yapamayacak kasaplarla birlikte üretim de darbelendi. Sahtekarlık yapılmasının önünü açarken birilerinin tekelleşmesi için de imzayı atmış bulundunuz…

En son olarak; NARH uygulamasının tek taraflı olamayacağını, tek taraflı olması halinde, halk kesimlerinin bir birine kırdırılacağının altını çizmek isteriz. Hayvacıyı, esnafı-kasabı, halkın Güney’e geçebilenini, geçemeyenini bir birine vurdurdunuz…

Ey hükümet 9 günlük bayram tatilini bırak da KARARINI DÜZELT! Halkının et yemesini gerçekten gaile edindiysen, kısa vadede finansman yarat, uzun vadede tarım politikalarını gözden geçir! Hükümet olmak bunu gerektirir!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi