Euro Bölgesi enflasyonu beklentilerden fazla düştü

Eurostat yıllık tüketici enflasyonunun martta yüzde 2,4'e gerileyerek beklentinin altında kaldığını ve son dört ayın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Piyasalar, ilki haziranda olmak üzere, yıl sonuna kadar dört faiz indirimi bekliyor.

Euro Bölgesi enflasyonu geçtiğimiz ay tahminlerden daha fazla gerileyerek Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) önümüzdeki aylarda para politikasını gevşeteceği yönündeki beklentileri daha da güçlendirdi.

Eurostat’ın açıkladığı ön verilere göre, Mart 2024’te Euro Bölgesi’nde yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2,6’dan yüzde 2,4’e düştü.

Mart ayında en yüksek yıllık oran yüzde 4 ile hizmet sektöründe görülürken, bunu yüzde 2,7 ile gıda, alkol ve tütün, yüzde 1,1 ile enerji dışı sanayi malları ve yüzde 1,8 düşüş ile enerji takip etti.

Euro Bölgesi üyeleri arasında Hırvatistan (yüzde 4,9), Avusturya (yüzde 4,2), Estonya (yüzde 4,1) ve Belçika (yüzde 3,8) en yüksek yıllık enflasyon oranlarını kaydederken, Litvanya (yüzde 0,3), Finlandiya (yüzde 0,7), Letonya (yüzde 1) ve İtalya (yüzde 1,3) en düşük enflasyon oranlarına sahip ülkeler oldu.

Dalgalı gıda ve enerji kalemleri hariç çekirdek enflasyon oranı yüzde 3,1’den yüzde 2,9’a gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine indi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi