Ersin Tatar: “Uluslararası toplum iki devlet gerçeğini kabul etmeli”

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le yaptığı görüşmenin ardından uluslararası toplumun artık adada var olan iki devlet gerçeğini kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, artık uluslararası toplumun adada var olan iki halkın ve iki ayrı demokratik devletin gerçeğini kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Ersin Tatar, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmeyeceğini ve yeni bir tutum benimsediklerini ifade etti. Ayrıca, Guterres’in Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın görev süresinin yarısını doldurduğunu hatırlatarak, ortak zemin olup olmadığını kararlı bir şekilde araştırdığını söyledi.

“TÜRKLERİN MARUZ KALDIĞI AMBARGO VE İZOLASYONUN HAKSIZLIK”
Ersin Tatar, uluslararası toplumun Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı ambargo ve izolasyonun haksızlık olduğunu ve Kıbrıslı Türklerin kendi devletlerini kurma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Ayrıca, BM’nin 1964’te aldığı kararlar nedeniyle Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında Kıbrıslı Rumların resmi muhatap kabul edildiğini ve BM’nin Türk tarafına Annan Planı’nı desteklemesi halinde ambargoların hafifletileceği sözünü hatırlattı. Ancak, planı reddeden Güney Kıbrıs’a AB üyeliği verilirken, Kıbrıs Türklerine verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

“BARIŞ İÇİN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM”
Ersin Tatar, Ada’da kalıcı, adil ve sürdürülebilir barış için iki devletli çözümün önemine vurgu yaparak, uluslararası toplumun ve BM’nin tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti. Tatar ayrıca, egemen eşitliğin ve uluslararası statünün kabul edilmediği takdirde resmi müzakerelere dönülmeyeceğini sözlerine ekledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi