Araştırma: Evren, hızı yavaşlasa da genişlemeye devam ediyor

Evrenin genişlemesini hızlandıran 'gizemli kuvvet' karanlık enerjinin doğasını anlamak amacıyla tasarlanmış astronomi araştırma projesi DESI'den alınan sonuçlara göre, evrenin genişlemeye hızla devam ettiği ancak bu genişlemenin birkaç milyar yıl öncesine göre şu anda daha yavaş olabileceği belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Berkeley Laboratuvarı’nın işbirliği yaptığı 70 kurumdan oluşan uluslararası bir işbirliği tarafından ABD ve İsviçre’de düzenlenen basın toplantısında DESI’nin, bir yıl içinde, 13,8 milyar yaşındaki evrenin son 11 milyar yıllık tarihi boyunca altı milyon ışık kaynağının, galaksinin ve kuasarın haritasının çıkarıldığı belirtildi.

Sonuçların bilimsel makalelerde yayınlanmasından önce yapılan konferanslarda “galaksilerin uzay ve zamandaki konumlarının ölçüldüğü” bildirildi.

DESI’nin ana görevi, evrenin genişlemesini hızlandırmaktan sorumlu olduğu varsayılan, gizemli olduğu kadar teorik bir unsur olan karanlık enerjinin doğasını anlamaya yardımcı olmak olarak tanımlanıyor.

Evrenin başlangıcından beri genişlemekte olduğu yaklaşık bir asırdır biliniyor. Kısa süre önce bu genişlemenin Büyük Patlama’dan yaklaşık altı milyar yıl sonra önemli ölçüde hızlandığı keşfedildi.

Karanlık maddenin ise bu süreçte hızlandırıcı faktör olarak rol aldığı tespit edildi.

“ALIŞILMIŞIN DIŞINDA DAVRANIŞ”
DESI işbirliğinin direktörü Michael Levi, “Şimdiye kadar, en iyi Evren modelimizle temel bir uyum görüyoruz, ancak aynı zamanda bu karanlık enerjinin zaman içinde geliştiğini gösterebilecek bazı potansiyel olarak ilginç farklılıklar da tespit ediyoruz” dedi.

Karanlık enerjinin ele alınan döneme bağlı olarak “dinamik bir davranışa” sahip olduğunu vurgulayan DESI araştırmasında yer alan CEA fizikçilerinden Christophe Yeche AFP’ye verdiği demeçte genişlemenin ivmesinin “6 milyar yıldan itibaren daha büyük olduğunu, yakın zamanlarda ise azaldığını” sözlerine ekliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi