Yunanistan I “Polis arabası taksi değil” denilen kadın, karakolun 50 metre ötesinde eski sevgilisi tarafından öldürüldü

Cinayet, sol muhalefet partileri içinde kadın cinayetlerinin, ceza kanununda ayrı bir terim olarak tanınması yönündeki çağrıları artırdı.

Koruma talep etmek üzere gittiği polis merkezinden çıktıktan sonra şikayette bulunduğu 39 yaşındaki eski sevgilisi tarafından katledilen 28 yaşındaki Kyriaki Griva’nın cinayeti, Yunanistan’da tartışmalara yol açtı. Polisten sorumlu bakan Michalis Chrisochoidis, Atina’daki Aghii Anargyri Polis Karakolu’ndan yaklaşık 50 metre ötede meydana gelen cinayetle ilgili “tam ve derinlemesine” bir soruşturma sözü verdi. Ayrıca cinayet, sol muhalefet partileri içinde kadın cinayetlerinin, ceza kanununda ayrı bir terim olarak tanınması yönündeki çağrıları artırdı.

KARAKOLDAN ÇIKAR ÇIKMAZ KATLEDİLDİ
28 yaşındaki Kyriaki Griva, eski sevgilisinden koruma talep etmek için 1 Nisan’da Atina’nın kuzeyindeki Aghii Anargyri Polis Karakolu’na gitti. Griva, Agioi Anargyroi polis karakolunda sekiz dakika kaldı. Ancak karakoldan çıktıktan sonra, kendisini binanın yaklaşık 50 metre ötesinde bekleyen eski sevgilisi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Bakan Chrisochoidis, kamu yayıncısı ERT’ye verdiği demeçte “Şu anda önemli olan olayı tam olarak soruşturmak… ve polisin ne yaptığını ya da yapmadığını görmek. Bu birkaç gün, hatta birkaç saat içinde yapılmalıdır” dedi. Muhalefet partileri tarafından talep edilen ceza kanunu reformunu desteklediğini ancak bunun hukuk uzmanları tarafından “ciddi ve sakin bir tartışmanın” ardından yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“POLİS ARABASI TAKSİ DEĞİL”
Cinayetten bir gün sonra yapılan bir polis açıklamasında, Griva’nın bir arkadaşıyla birlikte karakola gittiği ve “daha önce kendisine kötü davrandığı için resmi şikayette bulunduğu eski erkek arkadaşının evinin önünde dolaştığını bildirdiği” belirtildi. Açıklamaya göre, Griva kendisini koruması için bir devriye aracının kendisini evine götürmesini talep etmiş, ancak resmî bir şikayette bulunmayı reddettiğinden bir araç gönderilmesi için polis acil durum hattını aramaya yönlendirilmişti.

Griva, karakoldan çıktıktan sonra polis eskortu talep etmiş; ancak yayımlanan kayıtlara göre acil durum operatörü ise ona “Polis arabası taksi değil” yanıtını vermişti. Çağrı merkezi operatörü şu anda idari ve cezai soruşturmayla karşı karşıya.

Polis açıklamasında karakoldan çıkarkan operatörle telefonda konuştuğu, ancak bu sırada eski sevgilisi tarafından bıçaklı saldırıya uğradığı kaydedildi. Griva, 3’ü sırtından olmak üzere 5 bıçak yarası aldı.

5 polis açığa alındı
39 yaşındaki şahıs “cinayet, yasadışı silah taşıma ve kullanma” suçlamalarıyla karşı karşıya. 2 Nisan’da yakalanan zanlı, bugün ifadesini vermek üzere gözaltına alındı ve daha sonra Attika Psikiyatri Hastanesi’ne götürüldü.

Griva, 2020’de ayrıldıktan sonra 39 yaşındaki şahsa karşı taciz ve tecavüz suçlamasıyla dava açmış ve uzaklaştırma kararı aldırmıştı.

Griva’nın polis merkezine gittiği sırada yanında olan arkadaşı, “Bana polisin kendisine suç duyurusunda bulunmasını söylediğini ama kendisinin bunu yapmak istemediğini ve 100’ü arayarak polisin kendisine eve kadar eşlik etmesini istediğini söyledi… Memurların kendisini dava açmaya teşvik ettiğini anladım ama o adamdan korkmadığını ve dava açmak istemediğini söyledi” dedi.

Telefon görüşmesinde kaydedilen ve özel televizyon kanalı Mega tarafından bildirildiğine göre Griva telefonda “O burada” diyebildi.

Aralarında karakol amirinin de bulunduğu beş polis memuru, cinayet gecesi yaşanan olası ihmallerle ilgili soruşturma kapsamında açığa alındı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, cinayet karşısında şoke olduğunu ifade ederek “Bu cinayet… bir başka kadın cinayeti, bizi sarsıyor ve öfkelendiriyor. Bu olay, yetkililerin cinsiyete dayalı şiddet ve suçla mücadele etme konusundaki acil sorumluluklarını göstermektedir” dedi.

Griva cinayeti, bu yıl Yunanistan’da rapor edilen altıncı kadın cinayeti oldu. 2023 yılında 15 kadın cinayeti rapor edilmişti.

PROTOKOL TARTIŞMASI
Yunanistan’da Ağustos 2021’de, polisin aile içi şiddet olaylarına müdahalesine ilişkin talimatları içeren bir kılavuz dağıtıldı. Kılavuzda, polis karakoluna gitmenin şikâyette bulunmanın en yaygın yollarından biri olduğu açıkça belirtilmişti ancak vatandaşların evlerine güvenli bir şekilde ulaştırılmasına ilişkin herhangi bir protokol yer almıyordu.

eKathimeri’nin aktardığına göre; şu ana kadar bilinenler, protokolde yer alan talimatların göz ardı edildiğini gösteriyor.

Rehber, aile içi şiddetin re’sen kovuşturulduğunu ve kanun hükümlerinin uygulanması için bir şikâyet veya basit bir ihbarın bile yeterli olduğunu söylüyor ve “tüm yetkili polis birimlerinin derhal harekete geçmekle yükümlü olduğu” vurgulanıyor.

Ancak hem nöbetçi memur hem de acil durum merkezi operatörü Griva’nın şikâyette bulunup bulunmadığına odaklanmıştı.

Öte yandan nöbetçi memurlar için öngörülen eylemler arasında, ilgili polis kurumlarına ulaşmak ve Griva’nınki gibi durumlarda acil çağrı merkezine bildirimde bulunmak yer alıyor. Ancak 1 Nisan gecesi acil çağrı merkezini arayan polis memuru değil mağdur olmuştu.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi