İngiltere’de Filistin yanlısı örgüt İsrail’e silah satan fabrikayı işgal etti

İngiltere'de Filistin yanlısı Palestine Action üyeleri, İsrail'e en çok silah ve mühimmat satan şirketlerden olan Teledyne'in Bradford'daki fabrikasını işgal ederek silah sevkiyatını durdurdu.

İngiltere’de bulunan Filistin yanlısı protesto ağı Palestine Action (Filistin Eylemi) üyeleri, İsrail’e her yıl askeri elektronik alet ve mühimmat satan ABD’li savunma şirketi Teledyne’in fabrikasını işgal etti.

The Canary’de yer alan habere göre, Bradford kentine bağlı Shipley ilçesinde bulunan fabrikada güvenliği aşan eylemciler, fabrikanın çatısına tırmanarak, üretim tesisinin kapatılmasına ve silah parçalarının sevkiyatının durmasına neden oldu.

Eylem nedeniyle bölgeye polis sevk edilirken, polisin eylemcilere yönelik henüz bir müdahalede bulunmadığı ve eylemin devam ettiği belirtildi.

ŞİRKETİN İSRAİL’E SİLAH SATIMI İÇİN YÜZLERCE LİSANSI VAR
Söz konusu fabrikaya, İsrail’e silah ve askeri malzeme satması için 2009-2014 yılları arasında için en az 86 lisans verildi. İsrail’ satılacak ürünlerin başında ‘ML11’ kategorisindeki askeri elektronik ekipmanlar, ‘ML4’ kategorisindeki patlayıcı silahlar, mühimmat ve silah parçaları bulunuyor.

Fabrikanın satış ve lisanslama işlemlerini 2014 yılında ana şirketin İngiltere şubesi “Teledyne UK” üstlenmeye başladı. Şirket, 2014-2020 yılları arasında verilen 48 ihracat lisansı kapsamında İsrail’e çok sayıda ML4 ve ML11 kategorisinde silah sattı.

İştiraki ev2’yle birlikte Yıllık 5,5 milyar dolar ciroya sahip olan Teledyne şirketi, İngiltere’den İsrail’e silah ihraç eden en büyük şirket konumunda. Şirketin 2009-2020 yılları arasında silah ve silah parçaları için ABD’de aldığı 200’e yakın ihracat lisansının önemli bir bölümü de İsrail’e silah satımı için kullanılacak.

Teledyne’in Shipley’deki fabrikası, ML4 kategorisine giren füze sistemleri için önemli parçalar üretiyor.

Şirket, İsrail’in Gazze’ye karşı konuşlandırdığı AGM-Harpoon, AIM-120 AMRAAM ve AGM-114 Hellfire gibi füzelerin de üretimine dahil durumda. AGM-114 Hellfire füzesi, İsrail’in Gazze’deki El Şifa hastanesine yönelik saldırısında kullanılmıştı. Teledyne, aynı zamanda ABD güçlerinin Yemen’e karşı konuşlandırdığı Tomahawk ve Patriot füzelerinin parçalarını da üretiyor.

Şirketin fabrikasında, insansız hava aracı (İHA) ve savaş uçakları parçaları, ABD’li Lockheed Martin yapımı F-35 savaş uçaklarında kullanılan AN/APG-81 gibi radar sistemleri de üretiliyor.

ŞİRKET UZUN YILLARDIR İSRAIL’E SİLAH SATIYOR
Teledyne’in, Tel Aviv kentinde satış temsilcileri bulunuyor. Fabrikada imal edilen ürünlerin İsrailli pazarlama şirketi Ormic Components tarafından reklamlarının yapıldığı görülüyor.

Şirket, aynı zamanda Batı Şeria ve Gazze’nin sınırlarındaki askeri uygulamalara yönelik kullanılan görüntü sensörleri ve radar teknolojileri üretiyor. Şirket, 1973 yılından bu yana da İsrail’e silahlı İHA satıyor.

GALLER’DEKİ FABRIKA DA İŞGAL EDİLMİŞTİ
Palestine Action örgütü, 2022 yılında da Teledyne’in Galler’in Presteigne kentindeki fabrikayı işgal etmiş ve şirketin 1 milyon dolar kaybetmesine neden olmuştu.

YUNANİSTAN’DA KOMÜNİSTLER NATO’YA AİT TANKLARI TAŞIYAN TRENİ DURDURMUŞTU
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyeleri, geçtiğimiz hafta Dedeağaç kentinde tren yolu üzerinde savaş karşıtı protesto gerçekleştirmişti.

“Sınırların dışında askeri misyonlara hayır. Ülkenin ABD-NATO-AB savaşlarına katılımını durdurun. Umut halkın mücadelesinde” yazılı pankart açan KKE ve gençlik örgütü KNE üyeleri, “Dedeağaç emperyalistlerin kalesi değil, halkların limanıdır” şeklinde slogan atmıştı.

Tren yolu üzerine barikat kuran eylemciler, ABD ve NATO’ya ait tankları taşıyan treni durdurmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi