EL-SEN, mart ayında Ercan’da iki elektrik patlaması olduğunu, bir işçinin yaralandığını duyurdu

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, Ercan Havalimanı'nda yaşanan ve kamuoyuna yansımayan iki ayrı elektrik patlamasının, havalimanındaki eksiklikleri ortaya koyduğunu belirtti.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, geçtiğimiz mart ayında Ercan Havalimanı’nda kamuoyuna yansımayan iki ayrı elektrik patlamasının meydana geldiğini belirtti. Patlamaların ardından bir işçinin ciddi şekilde yaralandığına dikkat çeken Tuğcu, bu olayların sebeplerini ve sorumlularını sorguladı.

Patlamaların detaylarını aktaran Tuğcu şöyle devam etti:

“Emrullah Turanlı yönetimindeki T&T Şirketi’nin işletmecisi olduğu Ercan Havalimanı’nda biri 13 Mart, diğeriyse 29 Mart tarihlerinde taşeron işçilere yetkisiz elektrik işlemi yaptırılırken meydana gelen ve kamuoyundan gizlenen bu iki ayrı olay, EL-SEN’in bilgisine yeni gelmiştir.

13 Mart’ta meydana gelen ilk olayda, havalimanı işletmecisi tarafından tutulan taşeron şirkete ait bir işçi, alçak gerilim panosunda yetkisiz işlem yaparken (bu tür teçhizatta işlem yapmak KIB-TEK’İN yetkisindedir), iki fazı birbirine çakıştırarak patlamaya sebep oldu. Patlama sonucu işçinin kolları yandı.

29 Mart’ta meydana gelen ikinci olayda ise, söz konusu taşeron şirket, KIB-TEK’e ait olan güç merkezi dört numaralı kuru tip trafoda ve yine KIB-TEK’in bilgisi olmadan jeneratör bağlantıları yaparken, trafoyu patlattı. Neyse ki bu patlamada, kimseye herhangi bir şey olmadı.”

EL-SEN olarak uzun süredir uyarılarda bulunduklarını ve havalimanının geçici akım elektriğiyle çalışmasının ciddi bir risk taşıdığını vurgulayan Tuğcu, neden hala geçici akımda olunduğunu sorguladı. Ayrıca, havalimanının işletmeye açılmasından bu yana sistemin kurulumunun tamamlanamadığını ve sağlıksız bir enerji donanımıyla işletildiğini ifade etti.

Tuğcu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Neden hâlâ normal akıma geçmek için Elektrik Kurumu’na başvuru yapmıyorsunuz?

Bu soruların yanıtları aslında ortadadır; çünkü sistemin kurulumu henüz tamamlanmamıştır.

Çünkü binlerce yolcuya ev sahipliği yapan Ercan Havalimanı, sekiz ayı aşkın bir süredir KIB-TEK’in onay aşamasına gelemeyen, sağlıksız bir enerji donanımıyla işletilmektedir.

Biz ‘bu havalimanı bu şekilde hizmete açılmamalıdır’ dediğimizde bizi hain ilan eden siz Sayın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, neredesiniz?

Aslı astarı olmadığı halde defalarca EL-SEN’i Ercan’da ‘sabotajcı’ ilan ederek, bizi toplumun önünde karalama kampanyası yürüten siz Sayın Arıklı, son bir ayda meydana gelen bu iki patlamayı neden herkesten gizlediniz?

Beklediğiniz nedir?

Birilerinin ölmesi mi?

Ve siz KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa ve KIB-TEK Genel Müdürü Dalman Aydın!

Bütün bu olup bitene ses çıkarmama nedeniniz nedir?

KIB-TEK’in kurduğu elektrik sisteminin, bizzat işin ehli olan KIB-TEK personeli tarafından kullanılması gerektiğini çok iyi bildiğiniz halde, bu son derece tehlikeli ve üstelik geçici akımla çalıştırılan cihazlara, dışarıdan getirttiği taşeronlarla müdahale eden işletmeciye göz yumarak, ölüme davetiye çıkaranlara suç ortaklığı yaptığınızın farkında değil misiniz?

EL-SEN olarak sekiz aydır söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz!

Ercan’daki elektrik tesisatı bir an önce tamamlanmalı ve havaalanı derhal geçici akımdan çıkarılıp normal akıma geçirilmelidir.

Bu yapılmadığı sürece, yaşanacak olan tüm iş kazalarından sizler sorumlu olacaksınız.

Hem havalimanı çalışanlarının hem de yolcuların can ve mal güvenlikleri, yangından mal kaçırır gibi aceleyle açtığınız işletmeden kazanacağınız paralardan, çok ama çok daha önemlidir!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi