Mete Hatay, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yabancı işçi sömürüsüne dikkat çekti

Araştırmacı yazar Mete Hatay, Kıbrıs'ın kuzeyinde giderek büyüyen yabancı işçi sömürüsü ve işçi haklarının ihlallerine dikkat çektiği paylaşımında, muhalefet partilerinin sessizliğinin sorunun giderek büyümesine neden olduğunu belirtti.

Bugün Kıbrıs

Araştırmacı yazar Mete Hatay, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, ülkede giderek arttığı gözlemlenen yabancı işçi sömürüsünü ve işçi hakları ihlallerini vurgulayarak, iş gücü piyasasının büyük bir bataklığa dönüştüğünü ifade etti. Asya ülkelerinden binlerce işçinin adaya getirilerek düşük ücretlerle ve yasa dışı koşullarda çalıştırıldığına dikkat çeken Hatay, bu durumun KKTC’deki en alt kesimi oluşturan işçileri savunmasız bıraktığını belirtti. Özellikle asgari ücretin altında çalıştırılan ve iş yasalarına aykırı biçimde istihdam edilen yabancı işçi nüfusunun artık ciddi bir sosyal sorun olduğunu vurguladı.

Hatay, işçi tacirlerinin ve ucuz iş gücü tedarik bürolarının artmasının sorunun büyümesine katkı sağladığını belirtirken, ön izin gibi uygulamaların da şaibe altında olduğunu dile getirdi. Özellikle bazı sektörlerde ön izin öncesi istenen teminatların kaldırılmasının ve işçilerin kayıt dışına düşmelerinin ardından sorumluluğun devlete yüklendiğini ifade eden Hatay, bu durumun şirketlere istedikleri kadar işçiyi adaya getirip sorumluluk almadan bırakma imkanı tanıdığını belirtti. Hatay, bu acil soruna bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini, aksi halde durumun içinden çıkılmaz bir noktaya ilerleyebileceğini vurguladı. Binlerce kayıt dışına düşmüş korumasız yabancı işçi topluluğunun ciddi insanî ve sosyal sorunlara yol açtığını dile getirdi.

Hatay, mevcut iktidarın bu sorunun baş müsebbibi olduğunu ve her sektörden suç ortaklarının bu sorunun bir parçası olduğunu vurguladığı paylaşımında, muhalefet partilerinin sessizliğinin ise bu sorunun giderek büyümesine neden olduğunu belirtti. Bağımsızlık Yolu dışındaki muhalif partilerin de konuyla ilgili suskunluğunun sorunun daha da derinleşmesine yol açtığını dile getirdi.

Hatay’ın paylaşımı şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi