Türkiye yerel seçim sonuçları dünya basınında: “Erdoğan’a büyük darbe”

Türkiye'deki yerel seçim sonuçları, dünya basınında "Erdoğan'ın iktidarı boyunca aldığı en büyük yenilgi" olarak yer buldu.

Türkiye’de dün yapılan yerel seçimlerin sonuçları, dünya basınında da geniş yer buldu.

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları ve gazeteler, ülkedeki seçim sonuçlarını “Erdoğan’ın büyük yenilgisi” olarak değerlendirdi.

Seçim sonuçlarına ilişkin Batı medyasında öne çıkan haberler şöyle:

REUTERS: HALK ERDOĞAN’I CEZALANDIRDI
İngiliz haber ajansı Reuters, seçim sonuçlarını “Türkiye’nin yeniden dirilen muhalefeti Erdoğan’a yerel seçimlerde darbe vurdu” başlığıyla haberleştirdi.

Haberde “Türkler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve partisini ülke genelinde yapılan yerel seçimlerde cezalandırdı” ifadeleri yer aldı.

Muhalefetin siyasi güç olarak yeniden ağırlığını koyduğu seçimlerde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erdoğan’ın gelecekteki rakibi olarak gücünü pekiştirdiği de ifade edildi.

Erdoğan’ın ve AKP’nin, artan enflasyon ve İslamcı seçmenlerin memnuniyetsizliği nedeniyle anketlerden çok daha düşük oy aldığı belirtilen haberde, seçim sonuçlarının ülkenin siyasi atmosferinde değişim olacağına işaret ettiği kaydedildi.

BBC: ERDOĞAN’IN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ CESARETİ KIRILABİLİR
İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Muhalefet tarihi zaferle Erdoğan’ı sersemletti” başlıklı haberinde, seçim sonuçlarının büyükşehirleri yeniden kontrol etmek isteyen Erdoğan için ağır bir darbe olduğunu yazdı.

Erdoğan’ın seçim kampanyası sırasında “kendisinin son seçimi” olduğunu söylediği anımsatılan haberde, kendisinin seçimleri kazanmasının anayasa değişikliği konusunda cesaret alabileceği, ancak bu büyük yenilgiyle bu durumun artık olası gözükmediği kaydedildi.

THE GUARDIAN: MUHALEFET ERDOĞAN’I KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ
İngiliz The Guardian gazetesi, seçim sonuçlarını “Farklı bir Türkiye: Muhalefet partisi yerel seçimleri süpürerek Erdoğan’ı küçük düşürdü” başlığıyla verdi.

CHP’nin seçimlerde büyük bir zaferle Erdoğan’a beklenmedik bir darbe vurduğu belirtilen haberde, CHP’nin İç Anadolu ve Karadeniz’deki muhafazakar bölgelerde de seçim kazandığına dikkat çekildi.

Haberde, sonuçların Erdoğan’a yönelik memnuniyetsizliğin bir sembolü haline geldiği kaydedildi.

WSJ: SONUÇLAR AKP’YE YÖNELİK HOŞNUTSUZLUĞU YANSITIYOR
ABD’li Wall Street Journal gazetesi, seçim sonuçlarını “Erdoğan ülke genelindeki seçimlerde yenilgiye maruz kaldı” başlığıyla duyurdu.

CHP’nin büyük kentlerde sürpriz zaferler elde ettiği ifade edilen haberde, İstanbul’daki zaferin ana muhalefet partisi için “stratejik ve sembolik bir ödül” olduğu belirtildi.

Seçimlerin Erdoğan için büyük bir yenilgi olduğu kaydedilen haberde, sonuçların ekonomi alanında AKP’ye dönük hoşnutsuzluğu yansıttığına işaret edildi.

FT: TÜRKİYE’NİN BÜYÜK ŞEHİRLERİ ERDOĞAN’A DARBE VURDU
İngiliz Financial Times gazetesi, “Muhalif belediye başkanlarının zafer elde ettiği Türkiye’nin büyük şehirleri Erdoğan’a darbe vurdu” başlığıyla seçim sonuçlarına yer verdi.

AKP’nin seçimlerden büyük bir yenilgiyle ayrıldığı yazılan haberde, Erdoğan’ın iktidar süresi boyunca en büyük seçim yenilgisine maruz kaldığı belirtildi.

Haberde, “Ekrem İmamoğlu’nun CHP için gösterdiği güçlü performans Erdoğan’a özellikle acı verici bir darbe vurdu” denildi.

DIE ZEIT: ERDOĞAN’IN EN BÜYÜK YENİLGİSİ
Alman Die Zeit gazetesi, seçim sonuçlarına ilişkin yayımladığı haberinde, muhalefetin Erdoğan’a karşı tarihi bir zafer elde ettiğini kaydetti.

Haberde, muhalefetin zaferinin 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de sonuçları olabileceğine dair değerlendirme yapıldı.

Haberde, Erdoğan’ın bu seçimlerde iktidarı dönemindeki en ağır yenilgisi olduğuna işaret edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi