Türkiye sandık başında: Yurt genelinde oy verme işlemi başladı

61 milyondan fazla seçmen, yaklaşık 208 bin sandıkta oy kullanacak. Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.

Türkiye, yerel seçimlerde sandık başında. Önümüzdeki 5 yılın yerel yönetimlerin oylanacağı seçimlerde ülke genelinden 61 milyondan fazla seçmen yaklaşık 208 bin sandıkta oy kullanacak.

Yurttaşlar büyükşehirlerde; Büyükşehir Belediye başkan adaylığı, ilçe belediye başkan adaylığı, ilçe belediye meclis üyesi adaylığı, muhtarlık ve ihtiyar heyeti olmak üzere 4 farklı oy kullanacak.

Diğer illerde; il belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, ilçe belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verilecek.

Köylerdeyse halk bulunduğu illerin durumuna göre il genel meclisi ile muhtarlık ve ihtiyar heyetini oylayacak.

Oy pusulaları da renklere göre ayrılacak. Büyükşehir belediye başkanlığı ”beyaz”, il genel meclis üyelikleri ”turuncu”, belediye başkanlığı ”mavi”, belediye meclis üyeliği ”sarı” renkli olup tek zarfa koyulacak.

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Doğudaki 32 ilde oy verme işlemi, saat 07.00 itibarıyla başladı. Bu illerde oy kullanma işlemleri 16.00 itibariyle de sona erecek.

Oy kullanmaya erken başlanan 32 il şöyle:

​Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Doğudaki 32 il dışındaki diğer illerde de oy verme işlemi, saat 08.00 itibarıyla başladı. Söz konusu illerde oy kullanma süreci 17.00’de sonlanacak.

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ie bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelik tanınacak. Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.

Bugün saat 06.00 itibarıyla ise seçim yasakları başlayadı. Gece saat 00.00’e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak. Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

YASAK 21.00’DE BİTİYOR
Saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi