Serdinç Maypa mahkemeye çıkarıldı

"Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etme", "Kişisel Bilgileri İfşa Etme" ve "Dijital Bilgilere İzinsiz Erişme" suçlarından tutuklanarak bu sabah Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarılan Serdinç Maypa, 3 gün tutuklu kalacak.

“Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etme”, “Kişisel Bilgileri İfşa Etme” ve “Dijital Bilgilere İzinsiz Erişme” suçlarından Özel Soruşturma Şube Amirliği tarafından tutuklanan Serdinç Maypa, bugün sabah Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Mahkemede Maypa’nın 15 Ağustos 2023 tarihinde Kalkınma Bankası’nın verdiği özel bir krediyle ilgili Yönetim Kurulu kararını kendi sosyal medya hesabında yayınladığı ve bu belgenin banka dışına çıkamayacak özel bir belge olduğu ifade edildi.

Maypa’nın, sigorta şirketlerinin resmi dairelerle ilgili yazışmalarını tasarrufuna geçirerek, 11 Ağustos 2022-21 Mart 2024 tarihleri arasında 12 farklı sosyal medya yayınında yayınladığını belirtti, ayrıca Kıb-tek’e ait arıza raporunu elde ettiğini ve yine sosyal medya hesabından yayınladığını kaydetti.

Maypa’nın özel şahsa ait Mahkeme ithamnamesini yayınladığını ve 12 Mart 2024 tarihinde yine sosyal medyadan yaptığı yayınlarda; özel bir şirketin işçi getirmek için Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne (KTİMB) yaptığı başvuruyu yayınladığını ve bu belgelerin üzerinde de şahıslara ait özel bilgiler bulunduğunu aktaran polis, Maypa’ya ait Whatsapp yazışmaları ve ses kayıtlarında Maypa’nın işçi getiren bir şirketle ilgili de “Bunları temizleyeceğiz” dediğini ifade etti.

Kayıtlar konusunda ileri tahkikat yapılacağını, Maypa’nın görüştüğü kişinin de şikayeti varsa bunun da alınacağını belirten polis, Maypa hakkındaki şikayetlerin 28 Mart 2024 tarihinde; Kalkınma Bankası yetkilisi, KTİMB yetkilisi, Kıb-tek yetkilisi ve iki ayrı özel sigorta şirketi yetkilisi iki kişi tarafından yapıldığını kaydetti.

Polis, 226 belge, 3 telefon, 2 laptop, 1 bilgisayar kasası ve 1 kayıt cihazının emare alındığını belirterek, soruşturmanın devam ettiğini söyledi, tutukluluğun devamını talep etti.

Maypa’nın avukatı Ünver Bedevi ve polis arasında “Özel Hayatın Gizliliği Yasası”nın kapsamı ile ilgili tartışma yaşandı, Avukat, Maypa’nın yurttaş gazeteci olduğunu ve Basın Emekçileri Sendikası’na (Basın-sen) üye olduğunu belirtti.

Maypa savunmasında, belgeleri almanın suç olduğunu bildiğini ancak bunları ülkesi için yaptığını beyan etti, “Belgeleri kim verdi” sorusuna ise “Leylekler getirdi” cevabını verdi.

Mahkeme, Maypa’nın 3 gün tutuklu kalmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca Maypa’nın ortaya attığı iddiaların araştırılması için ayrı bir tahkikat memuru atanmasına emir verdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi