Ankara-Washington hattında savunma ilişkileri derinleşiyor

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Bloomberg, ABD'nin top mermisi üretimini artırmak amacıyla Türkiye'den daha fazla patlayıcı almak için Ankara ile müzakereler halinde olduğunu söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgisi olan yetkililere göre Türkiye’nin TNT olarak bilinen trinitrotoluen ve itici gaz olarak kullanılan nitroguanidin tedariki, NATO standardı 155 mm kalibrelik mühimmatın üretiminde çok önemli olacak ve üretimi potansiyel olarak üç katına çıkaracak. Satışlar bu yönde devam ederse, Türkiye bu yıl içinde ABD’nin en büyük top mermisi satıcısı olabilir.

Batı ülkelerinin Rus işgali altındaki Ukrayna’ya verdiği silah desteği, kendi cephanelerinin erimesine sebep oldu. ABD gibi ülkeler Ukrayna’ya desteği sürerken kendi cephaneliklerini doldurmaya çalışıyor, bu da patlayıcılara yönelik talebi artırıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, talep artışının küresel siparişlerde birikime yol açtığını ve özellikle TNT gibi bileşenlerde savunma tedarik zincirlerini zorladığını söyledi.

Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine yönelik bir yılı aşkın süre devam eden blokajını kaldırması ve ardından ABD yönetiminin Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık yakması Ankara-Washington ilişkilerinde bir yumuşamaya yol açtı. İlişkilerdeki iki önemli dosyanın aşılmasının ardından dışişleri bakanları Hakan Fidan ve Antony Blinken arasındaki temaslar sıklaştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da 9 Mayıs’ya Joe Biden’ın başkanlığında ilk kez Beyaz Saray’a gitmesi planlanıyor. Şubat ayında yapılan satışlar sonrasında 2025 itibarıyla ABD’de üretilen155 mm’lik mermilerin yüzde 30’u Türk mühimmat hatlarının da bulunduğu Texas’taki fabrikalardan gelecek.

Kaynaklar buna ek olarak, ABD Savunma Bakanlığı’nın bu yıl teslim edilmek üzere Türkiye’nin Arca savunma şirketinden 116 bin adet savaşa hazır mühimmat satın aldığını ve önümüzdeki yıl teslim edilmek üzere yakında yeni alımlar yapılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi