Interpol: Güneydoğu Asya’daki insan kaçakçılığı, çetelere yılda 3 trilyon dolar kazandırdı
Interpol yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Güneydoğu Asya'da insan kaçakçılığı kaynaklı dolandırıcılığın patlama yaşadığını ve organize suç şebekelerinin yıllık 3 trilyon dolara yakın yasa dışı gelir elde ettiğini söylendi.
Interpol genel sekreteri Jurgen Stock, “Uluslararası bir organize suç grubu yılda 50 milyar dolar kazanıyor ve küresel mali sisteme yılda 2 ila 3 trilyon dolar arasında yasa dışı para akıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Uluslararası Para Fonu’na göre Fransa ekonomisinin değeri 3,1 trilyon dolar” diye konuştu.
Stock, uyuşturucu kaçakçılığının organize suç gelirinin yaklaşık yüzde 40 ila yüzde 70’ini oluşturduğunu ancak suç gruplarının bu kaçakçılık ağlarını diğer suçların yanı sıra insanları, silahları ve çalıntı ürünleri yasa dışı olarak taşımak için kullandığını da sözlerine ekledi.
Stock, “Güneydoğu Asya’da bölgesel bir suç tehdidi olarak başlayan şey, hem siber dolandırıcılık merkezlerinde hem de hedef olarak milyonlarca kurbanın bulunduğu küresel bir insan kaçakçılığı krizine dönüştü” dedi.
Interpol, Asya’daki operasyonlarının 2021’den bu yana 34 ülkede yaklaşık 3 bin kişinin tutuklanmasına ve 300 milyon dolarlık yasa dışı kazanılmış varlığa el konulmasına yol açtığını söyledi.
Laos, Tayland ve Filipinler’de de yasa dışı kumardan aşk dolandırıcılığına ve kripto dolandırıcılığına kadar pek çok kazançlı çevrimiçi dolandırıcılık operasyonunun gerçekleştirildiği suç örgütlerinin mevcut olduğu ve hızla yayıldığı belirtildi.
T24