BM, Suudi Arabistan’ı kadın hakları konseyi başkanlığına seçti

Suudi Arabistan, insan hakları gruplarının yoğun itiraz ve tepkilerine rağmen cinsiyet eşitliğini ve kadın haklarını savunması gereken bir Birleşmiş Milletler komisyonunun başkanı seçildi.

Çarşamba günü New York’ta yapılan Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) toplantısında karşısına rakip çıkmayınca Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdulaziz Alwasil yeni başkan seçilmiş oldu. Hiçbir ülke karara şerh düşmedi.

Alwasil’e komisyondaki Asya- Pasifik ülkeleri destek verdi. Görevi bırakan başkanı, Filipinler BM Daimi Temsilcisi Antonio Manuel Lagdameo, Alwasil’e itiraz olup olmadığını sorduğunda komisyonun 45 üye ülkesinden de ses çıkmadı.

Normal şartlarda komisyonun dönem başkanlığı iki yıllığına yapılıyor, ancak Filipinler’e diğer Asya grubu ülkeleri, dönemini erken sonlandırması için baskı yapılmıştı. Başkanlığı Bangladeş’in devralması beklenirken Suudi Arabistan araya girdi ve başkanlık için lobicilik yaptı. Riyad’ın başkanlığı kadın haklarındaki kötü imajını düzeltmek için kullanmaya çalışacağı düşünülüyor.

Kadın hakları grupları, Suudi Arabistan’ın kadın haklarını savunması gereken bir komitenin başına geçmesine tepki gösterdi.

Uluslararası Af Örgütü New York Ofisi Başkanı Sherine Tadros, kadın haklarının küresel düzeyde ilerletilmesi için bir dönüm noktası olan Pekin Deklarasyonu’nun 30. yıldönümünde, gelecek yıl komisyonun başkanlığını Suudi Arabistan’ın yapıyor olacağına dikkat çekti.

Tadros, “Başkanlık koltuğunda kim oturursa otursun, ki şu anda Suudi Arabistan oturuyor, komisyon için kritik bir yılda planlamayı, kararları, durum değerlendirmesini ve ileriye bakmayı etkileyecek kilit bir konumda bulunuyor” dedi; “Suudi Arabistan şu anda dümende, ancak Suudi Arabistan’ın kadın hakları konusundaki kendi sicili berbat ve komisyonun hedefinden çok uzak.”

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi