“Achiri’nin gerekçe göstermeksizin adanın kuzeyine girişinin yasaklanması büyük bir endişe kaynağıdır”

İnsan Hakları Platformu, İçişleri Bakanlığı’na çağrı yaparak VOIS-Cyprus kurucularından Emmanuel Achiri’nin “yasaklı göçmen” ilan edilmesinin gerekçesinin ivedilikle açıklanmasını talep etti.

Bugün Kıbrıs

İnsan Hakları Platformu yaptığı yazılı açıklamada, VOIS-Cyprus kurucularından Emmanuel Achiri’ye uygulanan haksız müdahale karşısında Achiri’nin yanında olduğunu duyurdu. Bu müdahalenin sadece sadece Achiri’nin bireysel haklarının ihlali olmadığı, aynı zamanda ifade özgürlüğünün ve adaletin temel prensiplerine yapılmış açık bir saldırı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu tür haksızlıklara karşı sessiz kalmayacağız ve adaletin sağlanması için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz” vurgusu yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Emmanuel Achiri, görevi gereği, 24 Mart Pazar günü Kıbrıs’ın kuzeyine geçiş yapmaya çalıştığı zaman, hiçbir açıklama yapılmaksızın girişine izin verilmemiştir. Achiri gibi birçok uluslararası öğrencinin sesi olan ve sivil topluma büyük destekler vermiş bir insanın Kıbrıs’ın kuzeyine geçmeye çalışırken maruz kaldığı haksız muamele, derin endişe ve üzüntüye neden olmuştur. Achiri’ye ve İnsan Hakları Platformu’na verilen bilgiye göre, kendisi “yasaklı göçmen” ilan edilmiş ancak bunun sebebi hala açıklanmamıştır. Bu kararın gerekçe olmaksızın alınmış olması büyük bir endişe kaynağıdır.

Achiri’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde uzun yıllar boyunca eğitim alması ve öğretim görevlisi olarak çalışması, binlerce uluslararası öğrenciyi temsil eden VOIS Kıbrıs’ın kurucularından biri olması, onun Kıbrıs’ın kuzeyine sadece bireysel olarak değil, aynı zamanda toplumsal düzeyde de değerli bir katkı sağladığını göstermektedir.

Achiri’nin Kıbrıs’a görevi gereği geldiği halde, İçişleri Bakanlığı tarafından “Yasaklı Göçmen” ilan edilmesi, sadece onun bireysel haklarının ihlali değil, aynı zamanda ifade özgürlüğünün ve adaletin temel prensiplerine yapılmış açık bir saldırıdır. İnsan Hakları Platformu olarak Achiri’ye uygulanan bu müdahalenin nedeninin ivedilikle açıklanmasını talep etmekteyiz.

İnsan Hakları Platformu olarak, bu haksız uygulamanın takipçisi olacağımızı ve Achiri’nin yanında duracağımızı açıkça belirtmek istiyoruz. Bu tür haksızlıklara karşı sessiz kalmayacağız ve adaletin sağlanması için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi