Siyasiler, sahte diploma kriziyle ilgili Türkiyeli gazetecilere konuştu

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, UBP'li milletvekili Faiz Sucuoğlu ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, sahte diploma ve yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili yaşananları Türkiye'den adaya gelen gazetecilere değerlendirdi.

Siyasiler diploma skandalıyla ilgili gelişmeleri, Lefkoşa’da gerçekleşen görüşmelerde Türkiyeli muhabirlere değerlendirdi.

Ülkenin başarılı ve kaliteli yüksek öğrenim kurumlarına sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, ülkedeki öğretim sektörüne güvenin sarsılmaması gerektiğini söyledi.

VOA Türkçe’den Yıldız Yazıcıoğlu’nun aktardığı haberde, söz konusu skandalın, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yüksek öğretimi temsil etmediğini belirten Tatar, YÖK’ün desteğiyle YÖDAK’ta yapılacak yeniden yapılanmanın sıkıntıları çözeceğini ve “Yıpratıcı söylemlere de son vereceğini” söyledi.

ÖZERSAY: “ÇUVALDAKİ ÇÜRÜKLER, TÜM PATATESLERİ ÇÜRÜTMEMELİ”
Muhalefet cephesinden Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ise, YÖK’ün desteğiyle sil baştan sistem kurulması olumlu bir adım olsa da geçmişe dönük her türlü hukukî adımın atılması gerektiğini ve suç duyurusu yaparak, konunun takipçisi olduklarını söyledi.

Parti olarak “temiz toplum” talebini yerine getirmeye çabaladıklarını belirten Özersay, usulsüzlükte katkısı olan ya da bundan yararlanan herkesin hesap vermesi gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Sadece bu diplomayı verenler değil, yozlaşma toplumun her düzeyine sirayet etmiş durumda. İlk kategoride müdür, müsteşar, milletvekili, eski bakan, üniversitelerden sorumlu kurum başkanı var. İkinci kategori de ise aldığı diplomayı devlete sunup, terfi eden, makam, maaş artışı elde eden öğretmen, polis, asker var. Çürüme, sadece siyasî değil toplumdaki her kademede etkili.”

Özersay, YÖK heyetinin YÖDAK ile çalışmasının önemli bir gelişme olduğunu ancak yeterli olmadığını belirtti. Kudret Özersay, “Eğer biz mevcut yanlışların, kirlerin üzerini örterek, ‘Yeni bir sistem yaratalım. Geçmişe bakmayalım’ dersek, bu çuval içerisinde temizlemediğimiz, ayıklamadığımız çürümüş patatesler hepsini çürütecek ve bu koku gitmeyecek” diye konuştu.

Sahte belgeye sahip olmanın, ülkedeki hukuk sistemine göre, belge kullanılmasa bile suç olduğunun altını çizen Özersay, usulsüz şekilde üniversite diploması alınmanın da cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

FAİZ SUCUOĞLU: “EĞİTİMİN YARALANMASI EKONOMİK SIKINTI YARATACAKTIR”
Eski Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu ise adli sürecin, eğitim sektörünü korur şekilde yürütülmesi gerektiği görüşünde.

Henüz suçu ispat edilmemiş çok sayıda ismin açıklanmasını doğru bulmadığını kaydeden Sucuoğlu, “Bu diplomayı kötü niyetle kullanan, terfi için kullananlar ayrı ama bir de diplomasını hiçbir yerde kullanmayanlar var. Çünkü iş farklı boyutlara gidecek gibi görünüyor ve bu büyük bir zarar verecektir. Kuzey Kıbrıs’ın iki önemli hususu var; biri turizm biri de eğitim. Eğitimi böyle yaralarsanız yarın öbür gün inanılmaz ekonomik sıkıntılar yaratacaktır” diye konuştu.

Denetim yapmadan, çok fazla sayıda girişime izin verildiğini, kimilerinin “tabela üniversitesi şeklinde kaldığını” kabul eden Sucuoğlu, yine de sahte diploma sahibi olan ancak bunu iş hayatında kullanmayan kişilerin için cezalandırma yerine başka çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

FEYZİOĞLU: “TÜRKİYE’DEN ÖSYM SİSTEMİYLE GELMİŞ ÖĞRENCİLERİMİZİ ETKİLEMİYOR”
Kıbrıs’ın kuzeyindeki 17 üniversitenin YÖK’e akredite olduğunu söyleyen Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, söz konusu tartışmaya yol açan üniversite dahil beş özel üniversitenin akreditasyonun olmadığını açıkladı.

YÖK’ün, akredite olan 17 üniversitedeki tüm bölümleri de denklik vermediğini vurgulayan Feyzioğlu, “Türkiye’de ÖSYM kılavuzunda hangi üniversite ve bölümleri, kaç kontenjanla yer alıyorsa, o sayıda bölüm ve öğrenci diploması denk kabul ediliyor. Bu kapsamda ÖSYM sistemiyle KKTC’deki üniversitelere giriş yapmış, gelmiş öğrencilerimiz açısından herhangi bir sıkıntı da söz konusu değil” dedi.

“KKTC’DEKİ DİPLOMALAR ARTIK BARKOD SİSTEMİNE DAHİL OLACAK”
Büyükelçi Feyzioğlu, “Yaşananlar üzerine KKTC Başbakanı, Türkiye’ye, Cumhurbaşkanımıza yazı yazdı ve YÖK’ün burada sistem kurmasını istedi. YÖK heyeti de görüşmek üzere buraya geldi.

YÖK, YÖDAK’a bu sistemi kurduğunda tek bir ekranda, her öğrencinin ders seçiminden derslere devam edip etmediğine, ödevden teze tüm bilgileri görülecek ve her bir diplomaya da barkod verilecek. Böylece, bir öğrenciye ilişkin tüm bilgiler tek tuşla, tek ekrandan görülecek. Dolayısıyla üniversiteye devam edilmeksizin diploma alma gibi durumlar söz konusu olamayacak” bilgilerini aktardı.

YÖK KIBRIS’TAKİ ÇALIŞMALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan Türkiye’nin Yükseköğretim Kurulu, YÖK heyetinin Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile teknik çalışmalar yapmak üzere KKTC’ye yaptığı ziyarete ilişkin açıklama yaptı.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş başkanlığındaki Yükseköğretim Kurulu heyeti, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakanı Ünal Üstel ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından kabul edildi.

Heyetin, Başbakanlık yetkilileri, yeni atanan YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın, YÖDAK Yönetim Kurulu üyeleri ve KKTC’de yerleşik üniversitelerin rektörleri ile yaptıkları görüşmelerde, KKTC’deki eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik Yükseköğretim Kurulunun tecrübe ve birikiminden yararlanılması üzerinde duruldu.

Yükseköğretim Kurulu, KKTC’nin ve KKTC üniversitelerinin uluslararası tanınırlığına hizmet edecek yükseköğretimdeki kalitenin yükseltilmesi konusunda gereken desteği sağlayacak.

Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu, YÖDAK’a, gerekli tüm altyapısının güncellenmesi, kalite denetim sistemlerinin oluşturulması, bilişim altyapısının geliştirilmesi ve yükseköğretim sisteminin daha iyi bir seviyeye ulaşması için teknik destek verecek, bilgi ve tecrübelerini KKTC ile paylaşacak.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi