Japonya’da nüfus yaşlandı, bebek bezi üretimi tamamen durduruldu

Japon bebek bezi üreticileri, ülkede bebekler için bebek bezi üretimini durduracağını ve bunun yerine yetişkinlere yönelik pazara odaklanacağını duyurdu. Oji Holdings, doğum oranlarının rekor düzeyde düşük olduğu, hızla yaşlanan Japonya'da böyle bir değişime yönelen son firma oldu.

Yetişkin bezlerinin satışları, on yılı aşkın süredir ülkede bebek bezlerinin satışlarını geride bıraktı. Japonya’da 2023’te doğan bebek sayısı 758 bin 631 oldu ve bir önceki yıla göre yüzde 5,1 azaldı.

Bu aynı zamanda Japonya’da 19. yüzyıldan bu yana kaydedilen en düşük doğum sayısı olarak kaydedildi. 1970’li yıllarda bu rakam iki milyonun üzerindeydi.

Oji Holdings yaptığı açıklamada, bağlı kuruluşu Oji Nepia’nın şu anda yılda 400 milyon bebek bezi ürettiğini söyledi. Şirketin 700 milyon bebek beziyle zirveye ulaştığı 2001 yılından bu yana üretim düşüyor. Japonya’nın en büyük bebek bezi üreticisi Unicharm, 2011 yılında yetişkin bezi satışlarının bebek bezlerini geride bıraktığını açıklamıştı.

Japonya şu anda dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip; nüfusun neredeyse yüzde 30’u 65 yaş ve üzeri. Oji Holdings ayrıca talebin artmasını beklediği Malezya ve Endonezya’da da bebek bezi üretmeye devam edeceğini söyledi.

Japonya’da çocuklarla ilgili artan harcamalar ve genç çiftleri ve ebeveynleri hedef alan yardımlar, doğum oranlarını artırmadı. Başbakan Fumio Kishida geçen yıl “Japonya bir toplum olarak işlev görmeye devam edip edemeyeceğimizin tam eşiğinde sallanıyor” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi