HERKES İŞİN İÇİNDE I Niteliksiz işçi getirip yüksek komisyonlarla insan kaçakçılığı yapılıyor

Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer dünkü basın toplantısında çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Ön izinlerle insan kaçakçılığı yapıldığını kabul etti, kara listede olan firmalar olduğunu söyledi. Polisi ve hükümeti göreve çağırdı.

Bugün Kıbrıs/Ayşemden Akın

Gürcafer’in konuşmalarında öne çıkanlar şöyle:

“Bu işleri yapan 5 bin-10 bin kişi var. Kişi başı 1000 Euro ile 3 bin Euro arası komisyon alıyorlar. Niteliksiz insanları kandırıyorlar. İşçi adaya geldikten sonra işinin ehli olmadığı ortaya çıkıyor. Adam çare olarak güneye kaçmayı kurgular. Bunu yaptığını tespit ettiğimiz kendi içimizde bir kara listemiz var. Bu sektördeki çeteleşmeler ve rant elde ederek oluşan mafya grupları var.”

“Güneye geçiyorsa bizim yapabileceğimiz bir şey yoktur. Bu çerçevede kara listeye girmiş birçok firma var. Bizi by-pass edip Sanayi ve Ticaret Odası üzerinden yapıyorsa onu bilmem. Sınıra dizilip adam kaçmasını engelleyemeyiz. Sistemin doğrusunu yapıp önüne geçebiliriz.”

“Burada bir yasal eksiklik var ve Acenteler Yasası yıllar önce yapılması lazımdı. Gelin bir ay içinde yapalım yürürlüğe girene kadar da üçüncü dünya ülkelerinden işçi getirilmesini yasaklayalım. Ardından siz devlet olarak 100-200 acenteye bu işi verirsiniz ve çok ağır sorumluluklar yüklersiniz.”

“Benim oğlum da bu işi yapıyor. İşçi getiriyor ama yasal şirketi üzerinden. Tuzun koktuğunu biz de söylüyoruz, 3-4 ay önce çalışma dairesi müdürüne de söyledim. Yasayı biz yapıyoruz. Emekli savcılardan ekip oluşturduk. Devlet yasa yapma yeteneğini de tamamen yitirmiştir. Çalışma Bakanlığının tabelası var ama kendi yok, denetleme yok.”

“Her gün suç duyurusunda bulunurum, bakanlığa giderim söylerim. Bu ülkeye düz işçi olarak gelmiş Pakistanlı, Bangladeşli özel şoförle gezen Range Roverlı insanlar var. Bu işi yapan kurumsallaşmış üçüncü dünya uyruklu insanlar var. Firmaları gezen zayıf halkaları bulup kullananlar var.”

“Sürüklendiğimiz noktada sanal betin yarattığı kirlilikten daha büyük bir kirlilik bekler bizi çünkü sanal bette herkes içindeydi bunda da herkes içindedir. Hükümet popülizm yapmayı bıraksın muhalefetle birlikte yasayı geçirsinler ya da oturup bu kirlenmeyi seyretmeye devam etsinler.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi