İsrail, müzakere heyetini Katar’dan geri çağırdı: Hamas’ı suçladı, “BMGK kararının yol açtığı zararın kanıtı” dedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD'nin Gazze'de ateşkes talep eden kararı veto etmemesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Washington'a gidecek İsrail heyetinin ziyaretini iptal ettiği bildirilmişti.

İsrail, ateşkes ve rehine takası anlaşması için Katar’da bulunan heyetin geri çekti. Bu hamle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ateşkes talep eden kararı dün gece onaylaması ardından geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada “İsrail Hamas’ın hayal ürünü taleplerine boyun eğmeyecektir” denildi. Hamas’ın tutumunun “görüşmelere devam etmekle ilgilenmediğinin açık bir kanıtı ve BM Güvenlik Konseyi kararının yol açtığı zararın üzücü bir kanıtı” olduğu belirtildi.

Times of Israel, İsrailli bir kaynağın “Karşı tarafta konuşacak kimse yok ve İsrail müzakere ekibinin Katar’da yapacak hiçbir şeyi yok” dediğini bildirdi.

Hamas bir açıklama yaparak son anlaşma teklifini reddetmiş ve İsrail’in “kapsamlı bir ateşkes, Şerit’ten çekilme, yerinden edilmiş insanların geri dönüşü ve gerçek bir esir değişimi” gibi temel taleplerine yanıt vermediğini söylemişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamas’ın BM Güvenlik Konseyi’nde ateşkes için yapılan oylamadan anlaşmayı reddetme cesareti aldığını ve İsrail’e uluslararası baskı uygulandığı için “acele etmene gerek yok” mesajı verildiğini söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi