Hamas: Ateşkes müzakerelerindeki sorunun esirlerle ilgisi yok

Ateşkes tasarısının kabulüne dair açıklamada bulunan Hamas Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran, Hamas için önceliğin İsrail'in gündemde tuttuğu esirlerin salıverilmesiyle sınırlı olmadığını belirtti.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran, Gazze’de ateşkes için yürütülen müzakerelerdeki sorunun esirlerle ilgili olmadığını, aksine İsrail’in temel konularda garanti vermeye yanaşmadığını söyledi.

Hamas yetkilisi Bedran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısının kabul edilmesinin ardından yazılı açıklamada bulundu.

Bedran yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların durdurulmasının yanı sıra insani yardımların ulaştırılması, yerinden edilmiş vatandaşların geri dönmesi ve yeniden imar için net bir planın olmasının kendileri için öncelikli konular olduğunu belirtti.

Hamas için önceliğin, İsrail’in gündemde tuttuğu esirlerin salıverilmesiyle sınırlı olmadığını aktaran Bedran, “Meselenin esirlerle ve onların sayısıyla ilgisi yok. Ancak sorun işgalcinin, Gazze’deki insanların hayatı konusundaki temel konularda arabuluculara herhangi bir garanti vermeye yanaşmamasıdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

ABD, Gazze’de ateşkes çağrısı yapan önceki tüm karar tasarılarını veto etmişti. Bu kez karar tasarısını veto etmeyen ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamaya katılmadı.

Dün kabul edilen karar tasarısı Gazze’de sürdürülebilir kalıcı bir ateşkese dönüşecek şekilde, ramazan ayı boyunca tüm tarafların saygı duyacağı bir ateşkesin sağlanmasının yanısıra tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ediyor.

Kararda Gazze’ye tıbbi ve diğer insani yardımın ulaştırılmasının güvenceye alınması çağrısında bulunulurken, taraflardan da gözaltındakiler için uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları talep ediliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi