BMGK kararı sonrası Netanyahu, Washington’a gidecek İsrail heyetinin ziyaretini iptal etti

Başbakanlık Ofisi açıklamasında ABD'nin kararının "savaşın başından bu yana Güvenlik Konseyi'ndeki tutarlı ABD pozisyonundan açık bir geri çekilme" anlamına geldiği savunuldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’nin Gazze’de ateşkes talep eden kararı veto etmemesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Washington’a gidecek İsrail heyetinin ziyaretini iptal ettiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nın üst düzey yardımcıları Ron Dermer ve Tzachi Hanegbi’nin Washington’a yapmayı planladığı ziyaret, BMGK oylamasında ABD’nin veto oyunu kullanmaması nedeniyle Başbakan tarafından iptal edildi.

Times of Israel’in haberine göre; İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada ABD, “Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmeme kararıyla İsrail’in savaş çabalarına ve rehineleri kurtarma girişimlerine zarar vermekle” suçlandı.

ABD’nin kararının “savaşın başından bu yana Güvenlik Konseyi’ndeki tutarlı ABD pozisyonundan açık bir geri çekilme” anlamına geldiği ve “Hamas’a uluslararası baskının rehinelerimizi serbest bırakmadan ateşkes sağlamalarına izin vereceği umudunu verdiği” savunuldu.

Karar, ABD’nin Gazze’deki savaş sırasında ilk kez “ateşkes” kelimesini içeren bir kararı desteklemesi anlamına geliyor ve Joe Biden yönetiminin İsrail’e karşı tutumunun sertleştiğini yansıtıyor.

ABD daha önce BMGK’daki ateşkes tasarılarını veto edeceği garantisini vermişti.

ABD’DEN YANIT: “HAYAL KIRIKLIĞI”
Beyaz Saray, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun üst düzey İsrail heyetinin Washington ziyaretini iptal etmesini “büyük hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu hayal kırıklığı yarattı. Kendileriyle Refah’ta sahaya inmelerine yönelik uygulanabilir alternatifler hakkında kapsamlı bir görüşme yapabilmemiz için Washington’a gelmeyecek olmaları bizi hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD’de bulunuyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi