Toplu kaçırılan Nijeryalı öğrenciler serbest bırakıldı

Yetkililer, kuzeybatıdaki Kuriga kasabasında silahlı kişiler tarafından toplu kaçırılan Nijeryalı öğrencilerin zarar görmeden serbest bırakıldığını açıkladı.

Kaduna eyaleti valisi Uba Sani, güvenlik güçlerinin cesareti sayesinde kurtarıldıklarını belirtti. Okul yetkilileri 280’den fazla çocuğun kaçırıldığını söylerken ordu 137 rehinenin serbest bırakıldığını söyledi.

Operasyonun, fidye süresinin bitiminden günler önce, Pazar sabahının erken saatlerinde gerçekleştiği belirtildi. Yetkililer rakamlardaki tutarsızlık hakkında henüz yorum yapmadı.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Kuriga’dan alınan öğretmenlerden birinin esaret altında öldüğünü söyledi. Grup toplam 17 gün boyunca esir tutuldu.

İnsan kaçıran çeteler son yıllarda özellikle kuzeybatıda binlerce kişiyi ele geçirmişti. Kaçırılanlar genellikle fidye ödendikten sonra serbest bırakıldı.

Kaçıranlar, yaşları sekiz ila 15 arasındaki çocukların serbest bırakılması için 690 bin dolar talep etti. Hükümet herhangi bir fidye ödemeyeceğini açıkladı.

Vali Sani, Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu’yu, kaçırılan okul çocuklarının “zarar görmeden serbest bırakılmasını” sağladığı için övdüğü açıklamasında, “Bu bizim için sevinçli bir gün” dedi.

Askeri sözcü Tümgeneral Edward Buba, Kaduna’nın kuzeybatı sınırındaki Zamfara eyaletinden 76 kız ve 61 erkek çocuğunun kurtarıldığını doğruladı.

Yetkililer, Reuters haber ajansına öğrencilerin bir ormanda serbest bırakıldığını ve ailelerine teslim edilmeden önce tıbbi sağlık testleri için Kaduna’ya götürüldüklerini söyledi. Toplu kaçırma olayı, 7 Mart sabahı, bir ortaokul ve lisenin bulunduğu bir yerleşkede toplantı sırasında meydana gelmişti.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi