Sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunanlar teminatla serbest bırakıldı

Sahte Diploma ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker, polis subayı Şerif Avcil, kardeşi Şahin Avcil, yengesi Meryem Avcil ve üniversite kafeteryası işletmecisi M.H.S. tutuksuz yargılanmak üzere teminatla serbest bırakıldı.

Sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Genel Sekreteri Derviş Refiker, Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’ın yakın koruması, polis subayı Şerif Avcil, kardeşi Şahin Avcil, yengesi Meryem Avcil ve üniversite kafeteryası işletmecisi M.H.S. tutuksuz yargılanmak üzere teminatla serbest bırakıldı.

YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker, 75 bin TL nakit teminat, iki KKTC yurttaşının 1 milyon TL’lik kefalet senedi imzalaması, yurt dışına çıkış yasağı, seyahat belgelerine el konulması ve haftada bir ispat-ı vücut şartıyla tutuksuz yargılanacak.

Şerif Avcil, kardeşi Şahin Avcil, yengesi Meryem Avcil’in de seksen biner TL nakit teminat, iki KKTC yurttaşının 1 milyon TL’lik kefalet senedi imzalaması, yurt dışına çıkış yasağı, seyahat belgelerine el konulması ve haftada bir ispat-ı vücut şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Mahkeme, esnaf M.H.S’nin ise 100 bin TL nakit teminat, iki KKTC yurttaşının 1 milyon TL’lik kefalet senedi imzalaması, yurt dışına çıkış yasağı ve seyahat belgelerine el konulması ve haftada bir ispat-ı vücut şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Polis Genel Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliğinin KSTU’da yürüttüğü sahte diploma ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan 5 zanlı bugün yeniden mahkemeye çıktı.

“AVCİL AİLESİ BERABER HAREKET EDİYOR”
Güzelyurt Kaza Mahkemesinde, Yargıç Gülay Uğur huzurunda görülen davalarda, Tahkikat Memuru Polis Çavuşu Bilger Koral, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan polis subayı Şerif Avcil, yengesi Meryem Avcil ve kardeşi Şahin Avcil ile ilgili son bulguları aktardı, zanlıların beraber hareket ettiklerini tespit ettiklerini belirtti.

Tahkikat Memuru, soruşturmada, evli olan Meryem Avcil ve Şahin Avcil’in diplomalarının halen daha tespit edilemediğini kaydetti.

Şahin Avcil’in gönüllü olarak verdiği ifadeye işaret eden Tahkikat Memuru, ifadede Avcil’in iki diplomayı da yaktığını söylediğini aktardı. Tahkikat Memuru, bunun yanında, Şahin Avcil’in Okul Genel Sekreteri ile kendisi tanıştığını, kendisinin ve eşinin okul kaydını yaptırdığını, kardeşi polis memuru Şerif Avcil için de ricada bulunduğunu ve bu nedenle kardeşi ile aralarında tartışma yaşandığını belirttiğini söyledi.

Tahkikat Memuru, Meryem Avcil’in de Başbakanlık personeli olarak kademe ilerlemesi amacıyla diplomasını Personel Dairesine verdiği ancak kademe ilerlemesi için uygun görülmediği tespitinin yapıldığını ifade etti.

Polis memuru Şerif Avcil’e yönelik de polis, soruşturma kapsamında aranan telefonun halen daha bulunamadığını, zanlının susma hakkını kullandığını aktardı.

Polis, zanlıların bu noktada soruşturmaya etki etmeyeceği gerekçesiyle teminatla serbest bırakılmasını talep etti.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç, zanlıların; ileride yargılanmak üzere teminatla serbest bırakılmalarına karar verdi.

YÖDAK GENEL SEKRETERİNİN ALDIĞI RÜŞVET MİKTARI 800 DOLAR VE 800 EURO OLARAK TESPİT EDİLDİ
Mahkeme huzuruna çıkan YÖDAK Genel Sekreteri Derviş Refiker ile ilgili de son bulguları aktaran Tahkikat Memuru Ortunç Özbaylı, “rüşvete” ilişkin yeni evrakların tespit edildiğini kaydetti.

Tahkikat Memuru, zanlının rüşvet olarak aldığı inanılan 100 euronun daha tespit edildiğini, zanlının bu para cinsinden elde ettiği miktarın 800 euroya arttığını, toplam miktarın ise 800 dolar ve 800 euro olduğunu belirtti.

Tahkikatın bugün itibarıyla tamamlandığını söyleyen Tahkikat Memuru’nun ardından Savcı, Derviş Refiker’in teminatla serbest bırakılması talebinde bulundu. Mahkeme, Refiker’in teminatla tutuksuz yargılanması kararını aldı.

ÜNİVERSİTE KANTİNİ İŞLETMECİSİ
Yargıç huzuruna çıkan üniversitenin kafeteryası işletmecisi M.H.S.’ye ilişkin son bulguları aktaran Tahkikat Memuru ise, herhangi bir mal veya hizmet vermeden, zanlının 29 fatura yazdığının tespit edildiğini kaydetti, bu faturaların toplamının 1 milyon 711 bin TL’ye denk geldiğini aktardı.

Tahkikat Memuru, zanlıya ilişkin tüm ifadelerin alındığını söyledi; artık tahkikata etki edemeyeceği gerekçesiyle teminat talep etti.

Mahkeme, M.H.S.’nin de ileride yargılanmak üzere teminatla serbest kalmasına karar verdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi