Moskova saldırısı şüphelilerinden dördü tutuklandı

Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin suratları ve vücutlarında yaralar olduğu gözlemlendi.

En az 137 kişinin öldürüldüğü Moskova konser salonu saldırısını gerçekleşme suçlanan dört kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.

Moskova Basmanni Bölge Mahkemesi’nden yapılan açıklamada dört şüphelinin de “terörizmle” suçlandığı ve haklarında müebbet hapis cezası istendiği belirtildi. Şüphelilerin yargı süreci boyunca 22 Mayıs’a kadar tutuklu kalacağı, ancak bu sürenin daha da uzatılabileceği belirtildi.

Yetkililer, şüphelilerin yabancı ülke vatandaşları olduğunu bildirmişti. Rus haber ajansı TASS, pazar günü mahkemeye çıkarılan şüphelilerin Tacikistan vatandaşı olduğunu bildirdi.

Tacikistan vatandaşları Dalercon Mirzoyev, Saidakram Murodali Raçabalizoda, Fariduni Şamsidin ve Muhammadsobir Fayzov, mahkemede kendilerine yöneltilen “Organize bir grubun üyesi olarak ölümle sonuçlanan terör saldırısı gerçekleştirme” suçlamalarını kabul etti.

Mahkeme salonuna getirilen şüphelilerinin ciddi yaraları olduğu da dikkat çekti. Fayzov, mahkeme salonuna tekerlekli sandalye ile getirildi. Şüphelinin kendine sorulan sorulara cevap vermediği ve çoğunlukla gözünü açmakta zorlandığı görüldü. Diğer şüphelilerden biri boğazında plastik bir poşetle duruşmaya katılırken, hepsinin suratında morluklar görüldü. Şüphelilerin bu yaraların çoğunu gözaltındayken aldığı düşünülüyor.

Cuma günü kamuflaj giyen silahlı saldırganlar, Moskova’nın Krasnogorsk banliyösünde bulunan Crocus Belediye Binası’na girerek konser salonundakilere ateş açtı ve binayı yaktı. Saldırıda en az 137 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıyı radikal İslamcı terör örgütü IŞİD üstlendi. IŞİD’in haber ajansı Amaq, pazar günü saldırı sırasında çekilmiş görüntüler paylaştı.

Rusya ise saldırıdan IŞİD’i direkt olarak sorumlu tutan açıklamalar yerine Ukrayna hakkında şüphe dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırganların “kendileri için bir kaçış penceresi oluşturulan” Ukrayna sınırına doğru gittiklerini ifade etti. Kiev, saldırıyla herhangi bir bağlantıları olduğu iddiasını reddediyor.

Putin saldırıyla bağlantılı olarak dördü silahlı saldırgan 11 kişinin gözaltına alındığını söylemişti.

T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi