Kolon kanserini yüzde 83 doğrulukla tespit edebilen test geliştirildi

AB'de meme kanserinden sonra en sık görülen kolon kanseri, 2020'deki yeni kanser teşhislerinin yüzde 12,7'sini oluşturuyor. AB’de kansere bağlı ölümlerin ise ikinci nedeni.

Yeni bir araştırmaya göre, basit bir kan örneği kullanarak, kolon kanserini yüzde 83 doğrulukla tespit edebilen bir test geliştirildi.

Söz konusu çalışmada elde edilen ilk bulgular “New England Journal of Medicine” dergisinin son sayısında yayımlandı.

ABD’nin Seattle kentinde bulunan “Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanı William M Grady, yaptığı açıklamada, bu çalışmanın sonuçlarının, kolon kanserinin erken tespit edilip, daha kolay tedavisi konusunda uygun araçların geliştirilmesine yönelik umut verici bir adım olduğunu vurguladı.

Grady,”Kanserin erken tespiti için evde kullanılan dışkı testlerine benzer kolon kanseri tespitinde doğruluk oranına sahip olan bu test, mevcut tarama seçeneklerini reddedebilecek hastalar için de bir alternatif sunabilecek.” dedi.

KOLON KANSERİ NASIL TESPİT EDİLİYOR?
Kolon kanseri tespiti için uygulanan dışkı testleri şu anda sıklıkla kullanılan teşhis aracı. Bu test, numunelerdeki kanı veya hasarlı DNA’yı tespit ediyor.

Kolon kanseri tespiti için diğer seçenekler arasında rektuma ve kolona bir tüp yerleştirilmesini içeren sigmoidoskopi ve kolonoskopi bulunuyor.

Kolonoskopi taraması “en önemli standart” olarak kabul ediliyor. Bilgisayarlı tomografi ile yapılan sanal kolonoskopide ise kanser belirtilerini tespit etmek için X ışınlarını kullanılıyor.

Araştırmacılar tarafından son geliştirilen test, kanda dolaşan kanserli hücrelerin bulunduğu DNA’yı tespit ediyor.

ARAŞTIRMA NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Yeni kan testi 45 ila 84 arasında yaklaşık 8 bin kişi üzerinde denendi. Araştırmaya katılanlara hem kan testi hem de standart kolonoskopi uygulandı.

Buna göre yeni geliştirilen kan testine katılanlar arasında yüzde 83,1 başarı oranıyla kolon kanseri tanısı konuldu.

Standart kolonoskopide kolon kanseri tanısı konulan yüzde 16,9 oranındaki hastanın kan testinde ise bu teşhis konulamadı.

Test, kolon kanserini erken evrelerinde bile tespit etme konusunda yüksek hassasiyet gösterdi.

Ancak zamanla kansere dönüşme potansiyeli olan ilerlemiş kanser öncesi lezyonları tespit etmede daha düşük hassasiyet sergiledi.

AVRUPA’DA KANSER TARAMASI NASIL?
Avrupa ülkeleri, kolon kanseri açısından en yüksek oranlarından birine sahip.

AB’de meme kanserinden sonra en sık görülen kolon kanseri, 2020’deki yeni kanser teşhislerinin yüzde 12,7’sini oluşturuyor. AB’de kansere bağlı ölümlerin ise ikinci nedeni.

Avrupa Birliği Komisyonu, ortalama risk taşıyan veya 50 ila 69 yaş arasındaki yetişkinler için tarama yapılmasını öneriyor.

Ancak Avrupa ülkeleri arasında bu konuda uygulamada farklılıklar görülüyor.

Eurostat’a göre, AB üye devletlerinin yarısından biraz fazlasında 50-74 yaş arası nüfusun çoğunluğu, 2021 yılı itibarıyla hiç kolon kanseri taramasından geçmedi.

KOLON KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Eurostat verilerine göre, Finlandiya, Hollanda ve Danimarka’da tarama oranları yüzde 60’ın üzerindeyken, Sırbistan, Karadağ ve Macaristan’da tarama oranları yüzde 10’un altında.

Kolon kanserinde erken tanı, yüzde 90’ın üzerinde bir hayatta kalma oranı sağlıyor.

Ancak kanser vücudun diğer bölgelerine metastaz yaptığında bu oran yüzde 25’e düşüyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi