Güneyde anket: Kıbrıs’ın geleceği konusunda karamsarlık var

Güney merkezli anket şirketinin sonuçlarına göre gençler daha iyimser. Katılımcıların yüzde 55'i kötümser.

Güney merkezli Kıbrıs Anket ve Piyasa Araştırma Şirketleri Birliği tarafından gerçekleştirilen “2024 seçim döneminde kamuoyu görüşleri ve bilgisi” konulu anket, Kıbrıslı Rumların uluslararası gelişmelere bağlı olarak Kıbrıs’ın geleceğine ilişkin karamsarlığını ortaya koydu. Anket sonuçlarının sunumu dün Lefkoşa’daki Publicist’s House’da yapıldı. Sunum Birlik Başkanı Eleni Marangou tarafından yapıldı.

Anket sonuçlarına göre Kıbrıslıların uluslararası gelişmeler ışığında Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili iyimserliklerine bakıldığında, katılımcıların %55’inin kötümser olduğu görüldü.

Ankette, en iyimser yaş grubunun 18-24 yaş arası gençler, en kötümser yaş grubunun ise 55-64 yaş arası kişiler olduğu belirtilirken, erkeklerin kadınlardan biraz daha iyimser olduğu kaydedildi.

Kıbrıslıların gerçekleşmekte olan çeşitli seçimlere olan ilgileri ile ilgili olarak, Kıbrıslıların Cumhurbaşkanlığı seçimlerine daha fazla ilgi gösterdikleri ortaya çıktı. Zaman içinde seçimlere olan ilgileriyle ilgili olaraksa, katılımcıların %47’si seçimlere olan ilgilerinin aynı kaldığını söylerken, katılımcıların %34’ü ilgilerinin azaldığını, %19’u ilgilerinin arttığını belirtti. Bu oranların her iki cinsiyet için de aynı olduğunu belirtildi.

Kıbrıs Anket ve Piyasa Araştırma Şirketleri Birliği üyesi yedi anket şirketi söz konusu anket üzerinde çalıştı. Anket Şubat 2024’te gerçekleştirildi. Anketin kapsamı ülke çapında (kentsel ve kırsal alanlarda) yapıldı. Ankete 18 yaş ve üzeri hem erkek hem de kadın bireyler dâhil edildi. Anket örneklemi 792 görüşmeden oluştu ve rastgele tabakalı örnekleme ile seçildi.

CNA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi