ÇEVRE FELAKETİ YAŞANIYOR I Dereye döşenen korsan boru patladı, Lefke lağıma battı

Lefke Avrupa Üniversitesi’ne ait Tüfekçi Ltd. tarafından işletilen Prime Park isimli yurdun atık sularının dere içerisine gömülen bir borudan Gemikonağı Maden Deresine (Xeoro deresi) tahliye edildiği ortaya çıktı. Dere içerisinde patlayan boru ile tespit edilen durum büyük bir çevre felaketine neden oldu.

Bugün Kıbrıs/Emine Yüksel

BİRÇOK KURALI İHLAL ETTİ
Yurt inşaatının ruhsatlandırılması sırasında kurulması gereken arıtma sisteminin kurulmadığı binada, atık su tahliye sistemi Çevre Koruma Yasası altında yer alan Atık Su Yönetimi ile ilgili birçok kuralı ihlal ediyor. Yasaya göre Çevre Dairesinden izin almaksızın, dere yatağı veya kıyı şeridinin 500 metre yakınına yeni bir septik tank veya emici kuyu inşa etmek yasak.

ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULANDI MI?
Bir ay önce yaşanan durum ile ilgili Bugün Kıbrıs’a konuşan Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği yetkilileri, Turizm Bakanlığı Çevre Koruma Dairesi’ne gönderdikleri yazıda, ilgili yurda çevreye verdiği zarardan dolayı bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını ve bu duruma daha ne kadar göz yumulacağını sorduklarını belirtti. Günde 200 ton atık suyun hala dereye aktığı vurgulandı.

OLAN YİNE DOĞAYA OLDU
Lefke Kaymakamlığının çağırdığı ve tüm paydaşların katıldığı toplantıda ise ilgili şirket belediyeden arıtma tesisi için yer göstermesini istedi. İnşaatla birlikte yapılması ve yerinin halihazırda belli olması gereken arıtma tesisi için yeni yer gösterilmesi hem zaman hem de maddi kayıplara yol açacak. Geçen zamanda ise en büyük zararı dereye tahliye edilen atık sular nedeniyle doğa görecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi